Допомога українцям: європейська країна змінює виплати

В Європі за даними на 30 вересня кількість біженці з України досягла 4 млн 183,84 тис. Серед країн, що прихистили наших земляків, суттєвий вклад зробили Нідерланди. Про це повідомляє help-ukraine.nl.

Українські переміщені особи зараз отримують 260 євро на особу (дорослого чи дитину) у місяць.

Ця сума складається з 205 євро на їжу та 55 євро на одяг та інші особисті речі. Муніципалітети можуть виплачувати всю суму, але можуть також утримувати частину грошей у якості оплати за харчування або одяг та інші особисті речі, які надаються переміщеним особам з України.

Якщо особа живе у центрі для переміщених осіб з України і отримує там триразове харчування, муніципалітет може виплачувати лише 55 євро на місяць.

Крім того, українці, які проживають у місцевій родині, отримують щомісячну додаткову суму, так звану житлову складову (wooncomponent), у розмірі 215 євро на дорослого та 55 євро на неповнолітнього. За допомогою цієї суми біженці можуть сплатити витрати, понесені приймаючою сім’єю.

Самі приймаючі сім'ї не отримують прямої компенсації. Ідея полягає в тому, щоб українські переміщені особи за бажанням могли самі сплатити за додаткові витрати, що пов’язані з їх проживанням у нідерландській родині.

Коли і як змінять виплати українським переселенцям:

  • З 1 грудня 2022 року розмір компенсації на одяг та особисті витрати людям становитиме 56,12 євро на місяць. Тобто, вона буде збільшена.
  • З 1 лютого 2023 року муніципалітети зможуть припинити виплату щомісячної грошової допомоги для всієї сім’ї, якщо дорослий член сім’ї отримує дохід від роботи або пільг, таких як допомога по безробіттю чи інвалідності.

Грошова допомога, яку отримують ті, хто живе у приймаючих сім’ях, буде скоригована до 93 євро на людину на місяць. Ця сума буде однакової як для дорослих, так і для дітей.

До грошових виплат, призначених для видатків на харчування, буде застосовуватися градуйована шкала відповідно до розміру сім'ї. Тобто чим більша родина, тим менша місячна харчова складова на одну людину.

По материалам: Подробности