itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Перерахунок житлових субсидій з 1 серпня: кому потрібно звернутися до Пенсійного фонду

Через підвищення тарифу на електроенергію до 4,32 грн за кіловат Пенсійний фонд з 1 серпня проведе перерахунок субсидій на оплату комунальних послуг. Більшості споживачів, які раніше оформили виплату, перерахунок буде зроблено автоматично. Однак у разі зміни майнового стану сім'ї чи кількості мешканців слід повідомити про це Пенсійний фонд та звернутися з заявою на продовження субсидії, надавши декларацію про доходи.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповіла директорка Департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій Пенсійного фонду України Олена Охріменко. 

"Субсидії нашим громадянам призначаються один раз на рік — з 1 травня. Тобто ми всім, то мав право на призначення, вже їх призначили. І що стосується зимового періоду, то вже починаючи з жовтня місяця починається опалювальний період. Він починається 15 жовтня, завершується 15 квітня. І ми автоматично проведемо перерахунок розміру житлової субсидії та пільг без особистого звернення субсидіанта. Тобто нікому нікуди звертатись непотрібно…

У нас нормативно визначено, що два рази на рік — це серпень і березень — органи Пенсійного фонду перевизначають самостійно доходи, з яких розраховано розмір житлової субсидії. Тобто ми самі візьмемо звіт за квартал, порахуємо доходи людей, які отримують субсидії, за перший-другий квартал і визначимо, наскільки збільшився дохід або зменшився. І в залежності від цього буде переглянуто розмір житлової субсидії. Якщо дохід не змінився, субсидії будуть продовжуватися виплачуватися у тому ж розмірі…

Через збільшення тарифу на електроенергію розмір житлової субсидії та пільги збільшився. Це можна порахувати. 

"Якщо візьмемо оплату за електроенергію, то до 1 червня 1 кіловат коштував 2,64 грн. Нові ціни з 1 червня — 4,32 грн/кіловат. У середньому на людину, яка отримує пільгові субсидії,  — на домогосподаря — надається 70 кіловатів електроенергії. На кожного члена сім'ї — 30 кіловатів. Якщо ми в середньому візьмемо на сім'ю з двох 100 кіловатів, то ми матимемо, що в травні їхній розмір субсидію на електроенергію складав 264 грн  на ті ж самі 100 кіловатів. І вже з червня — 432 грн", — розповіла представниця Пенсійного фонду. 

По материалам: Подробности