Забезпечення ефективної реабілітації для українців, що постраждали внаслідок війни, – головний обов’язок держави. Тож реабілітаційна допомога в Україні сьогодні перебуває на етапі свого реформування. 

Одна зі складових цієї реформи – цифровізація реабілітаційного процесу в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) на принципах Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоровʼя (МКФ).

Цифрові інструменти у майбутньому дозволять побудувати взаємодію між медичною, соціальною, освітньою та іншими галузями. Так, на основі даних в ЕСОЗ простішим стане отримання довідок, призначення пенсій та інших соціальних виплат.

«МКФ – це, сказати б, певна філософія. Ми відходимо від біологічного підходу, поєднуємо його з психологічною та соціальною складовою, розглядаємо функціонування людини, її обмеження, можливості та потреби глибше. Через війну в Україні зростає кількість поранених, які потребують подальшої комплексної реабілітації для відновлення та повернення до повноцінного життя», – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Таким чином, впровадження МКФ у різних сферах дає такі переваги:

  • створюється уніфікований процес оцінки потреб людини та прогнозування для держави, які види допомоги необхідно впроваджувати;
  • зменшується час на отримання послуг і виплат та інших видів допомоги;
  • зменшується кількість документів, що потрібно буде оформлювати, відтак – час на їх отримання;
  • не потрібно буде звертатися окремо до медичної, соціальної, освітньої сфер – завдяки єдиному документообігу вони будуть взаємодіяти в інтересах конкретної людини;
  • зменшується кількість можливостей для зловживань.

На платформі Академія НСЗУ розроблено два навчальних курси для усіх фахівців, які працюють в системі охорони здоров’я та надають послуги з реабілітації. Перший – про засади і базове використання Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоровʼя. (Студентам також рекомендований). Другий – про документування процесу надання реабілітаційної допомоги на основі МКФ. До слова, МОЗ провело тренінг з МКФ для працівників інших міністерств та відомств.

За словами голови правління Всеукраїнського об’єднання фізичних терапевтів, тренерки з МКФ Тетяни Баришок, тисячі медичних працівників вже пройшли згадані курси, які розраховані на всіх фахівців мультидисциплінарних команд. Вони навчають фахівців з реабілітації, що називається, говорити однією уніфікованою мовою, ширшого розуміння потреб пацієнта. А вміння документувати процес – це можливість якіснішого планування, фіксації результатів та оцінки ефективності надання реабілітаційної допомоги, маршрутизації пацієнта, нагода керувати процесом у майбутньому. 

Реформа зміни оцінки та забезпечення потреб людей з функціональними обмеженнями – складна, комплексна. Процес переходу на МКФ у багатьох країнах тривав роки, а інколи і десятиліття, й триває досі. Природно, вона впроваджується із перехідним періодом. Проте вже є перші результати – у сфері реабілітації. Більш системні зміни – у методології експертних оцінок, моделях надання та фінансування послуг, цифровізації тощо – займуть більше часу.

Очікується, що комплексно система працюватиме з 2025 року. 

 

 

 

 

Источник: МОЗ