itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Пенсія за вислугу років в Україні: хто і скільки отримує

Українські військовослужбовці, які набули 25 років вислуги та досягли віку 45 років на день звільнення, мають можливість отримувати пенсію за вислугу років. Розмір цієї пенсії залежить від грошового забезпечення, з якого сплачувався єдиний соціальний внесок. Про це розповіла у Military Media Center представниця Святошинського РТЦК та СП молодший сержант Вероніка Чеканова.

Пенсія за вислугу років надається бійцям після їхнього звільнення з Збройних Сил України та враховує певні умови та критерії. Розмір цієї пенсії розраховується на основі грошового забезпечення за останні 24 місяці, з якого не сплачувався єдиний соціальний внесок. Важливо відзначити, що доплати у розмірах 30, 50 та 100 тис. гривень не враховуються при розрахунку цієї пенсії, оскільки з них не сплачувався єдиний соціальний внесок згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2022 року №168.

Розрахунок пенсії за вислугу років проводиться наступним чином:

  • За 25 років вислуги – 50% грошового забезпечення (за останні 2 роки служби) і додатково 3% за кожний додатковий рік вислуги.
  • За 25 років загального стажу, з якого військова служба становить не менше 12 років і 6 місяців – 50% грошового забезпечення (за останні 24 місяці) плюс 1% за кожний рік додаткової вислуги.
  • Під час звільнення за станом здоров’я при наявності 25 років вислуги – 55% грошового забезпечення і додатково 3% за кожний рік додаткової вислуги.

Закон України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" встановлює порядок пенсійного забезпечення громадян України, які служили у Збройних Силах.

Розмір пенсії визначається на основі різних факторів, таких як:

  • посадовий оклад,
  • оклад за військове звання,
  • надбавки за вислугу років,
  •  інші постійні виплати.

Розрахунок вислуги років проводиться згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року №393.

Читайте також, що зміниться для українців з 1 жовтня. 

По материалам: Подробности