18-21 жовтня у містах Суми, Полтава, Кропивницький, Черкаси відбулися круглі столи «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні».

Серед пріоритетних груп – медики, які стоять на передовій протидії пандемії COVID-19, та від яких залежить надання допомоги громадянам, а також літні люди, що мають високий ризик виникнення серйозних ускладнень і смерті.

Завданням круглих столів, які зараз тривають в Україні є висвітлити приклади успішної співпраці між владою, медичною спільнотою та громадськістю з питань вакцинації від COVID-19 пріоритетних груп  – медпрацівників і осіб 60+. А також розробити спільні рекомендації для підвищення прихильності до вакцинації від COVID-19 населення області.

Учасники Круглого столу: керівництво області, представники Міністерства охорони здоров’я, Бюро ВООЗ в Україні, ЦГЗ, НТГЕІ, ДЕЦ, лікарі, представники регіональних громадських організацій.

Під час круглого столу з відеозверненнями виступили Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко та Голова Бюро ВООЗ в Україні Др. Ярно Хабіхт, які закликали сторони об'єднати зусилля для підвищення охоплення щепленнями від COVID-19 громадян України, перш за все, в пріоритетних групах та у віддалених населених пунктах країни.

Виступаючи на круглих столах, Вусала Аллахвердієва, технічна експертка Бюро ВООЗ в Україні, наголосила, що  для досягнення цілі повністю вакцинувати до кінця 2021 року 40% населення,  необхідно проводити вакцинацію темпами вищими за ті, що були продемонстровані в серпні. На сьогодні це найкращі темпи, якщо дивитися помісячне охоплення. Важливо, щоб дози, якими вакцинують українців, до кінця року були, в першу чергу, для населення похилого віку. Наразі літні люди, на жаль, не мають пріоритету. 

Олександра Каркіщенко, аналітикиня інформаційно-статистичної звітності щодо перебігу вакцинальної кампанії проти COVID-19 при МОЗ України, відзначила, що обмін думками в рамках круглих столів сприяє збільшенню вакцинації. Вона наголосила, що є чітка мета провести 48 млн щеплень до кінця року.

“Таким чином, ми розраховуємо планову кількість щеплень на кожен день. Станом на 20 жовтня планова кількість щеплень становила 225 тис. Україна цей показник перевиконала: проведено 251 тис. щеплень. З початку вакцинальної кампанії найвищий рівень охоплення щепленнями на 100 тис. населення демонструє місто Київ, яке перевищує середнє по Україні майже у 2 рази. Відразу за лідером – Київська і Полтавська області. Найнижчі рівні охоплення наразі в Івано-Франківській, Волинській, Закарпатській та Рівненській областях. Охоплення щепленнями категорії 60+ в Україні складає 23,9% (1 доза) та 19,7% (2 дози). Якщо говорити про охоплення щепленнями категорії медики, то в цій категорії усього по Україні щеплено 1 дозою 83%, 2 дозами – 69%”, – повідомила Олександра Каркіщенко. 

Тетяна Башкатова, директорка Департаменту фармаконагляду Державного експертного центру України, у своєму виступі наголосила, що за даними фармаконагляду в Україні, профіль безпеки вакцин проти COVID-19, що використовуються в Україні, сприятливий. Користь переважає над ризиком. Частота випадків несприятливих подій після імунізації (НППІ) не перевищує 0,1%, що відповідає світовим даним. 

В Сумській області двома дозами вакциновано 17,8% населення. Серед населення у віці старше 60 років повністю вакциновані лише 19,7%. Люди похилого віку складають 27% від населення області, і вони отримали лише 29% введеної вакцини. Це підтверджує тенденцію, що літні люди, на жаль, мають малий пріоритет щодо вакцинації.

Щодо інших пріоритетних категорій щодо вакцинації, то серед медиків однією дозою щеплені 81% осіб, двома дозами – 64%.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Сумської ОДА Галина Хомета під час круглого столу в м.Суми наголосила: “Одним з успішних кейсів є робота Центрів масової вакцинації. Досвід показує, що Центри масової вакцинації, які розміщені з урахуванням всіх логістичних процесів, зацікавленості населення, стабільно працюють з моменту створення. Так, у нас був створений Центр вакцинації на базі розважального центру “Київ” і в теперішній час цей центр стабільно проводить 200-350 щеплень на добу.”

У Полтавській області двома дозами вакциновано 22,2% від загального населення. Люди у віці від 60 років складають 29,5% усіх вакцинованих двома дозами. В категорії медичних працівників в області однією дозою щеплено 79%, двома дозами – 70%. Полтавська область є лідером за охоплення щепленнями серед освітян: однією дозою щеплено 87% та двома дозами – 68%.

“На підвищення рівня вакцинації впливає використання в єдиному інформаційно-комунікаційному просторі області різних форм і методів заохочення до щеплень. Це усне слово, друковане слово, використання соціальних мереж і використання звернень до населення відомих на Полтавщині: це і сімейні лікарі, які на своїх власних сторінках з використанням аватарки “я вакцинований” власним прикладом закликають людей до вакцинації; так і проведення різноманітних флешмобів”, – зазначила Ніна Дурдикулієва, директорка обласного центру громадського здоров'я.

Особливістю Кіровоградщини є невелика щільність населення. Це переважно сільське населення, що ускладнює проведення організованих кампаній з вакцинації. Тому актуальність круглого столу в тому, щоб місцева влада та громадськість знайшли шляхи, як допомогти медикам підвищити охоплення вакцинацією в пріоритетних групах та віддалених населених пунктах.

Наразі в Кіровоградській області двома дозами вакциновано 14,5% від загального населення області. Серед населення у віці старше 60 років повністю вакциновані лише 17,7%. Люди похилого віку складають 25,3% населення області, і вони отримали лише 30% введеної вакцини.

Охоплення щепленнями в категорії медиків в Кіровоградській області складає 52% (одна доза) та 41% (дві дози).

Заступник голови Кіровоградської державної адміністрації Андрій Лісота під час круглого столу зазначив: “Ми працюємо із головами РДА, із головами громад, також через пошту зараз працюємо з пенсіонерами, готуємо виїзди заступників голів РДА та людей, знаних на своїх територія, щоб вони доводили до населення важливість вакцинації. Це і пряма робота зі старостами. У нас розроблений алгоритм роботи з населенням.” 

Модератор круглого столу Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію», закликав ділитися досвідом між ОТГ щодо успішного досвіду вакцинації.

Голова Онуфріївської територіальної громади Віталій Берез розповів, що досягнуті громадою результати вакцинації – це командна робота і розуміння того, що вакцинування — це наше майбутнє. В ОТГ були встановлені білборди, в газетах, у фейсбуці, всюди людей було проінформовано, де можна щепитися, номери телефонів, в який час. Була проведена робота з територіальними центрами, із соціальним захистом, з геріатричним будинком — це що стосується людей похилого віку. Була проведена робота з освітянами, їх було заохочено: стовідсотково вакцинована школа отримує комп’ютерне обладнання. Наразі результат 66,7% вакцинованого населення і громада рухається далі в цьому напрямку.

У Черкаській області двома дозами щеплень охоплені 19,7% населення. Серед населення у віці старше 60 повністю вакциновані лише 24%. Люди похилого віку складають 26% від населення області, однак вони отримали лише 31% введеної вакцини. Це вищий результат, у порівнянні з іншими регіонами, і Черкаській області варто поділитися своїм досвідом міжсекторальної співпраці. Наприклад, в області листоноші долучилися до поширення листівок з адресами центрів вакцинації.

Серед медичних працівників області однією дозою щеплено 91%, двома дозами – 75%. 

Як зазначила Тетяна Боднар, заступник начальника Управління – начальник відділу Черкаської ОДА з організації надання медичної допомоги дорослому населенню, матерям та дітям, таких показників охоплення літнього населення в області медична галузь не досягла б самостійно. Щоденно проводяться онлайн-наради з керівниками центрів первинної медико-санітарної допомоги, опрацьовуються щоденні та щотижневі плани, ставляться цілі для виконання. Профільний заступник голови облдержадміністрації підбиває підсумки виконаної роботи не тільки з центрами первинної ланки, а й з керівниками райдержадміністрацій. До цієї роботи щодня долучається голова облдержадміністрації. Щодня кожен керівник територіальної громади звітує перед профільним заступником про охоплення вакцинацією населення, яке проживає на його території. Це тісна співпраця і спільне планування подальших кроків. 

Учасники круглих столів дійшли згоди, що необхідно долучати керівництво ОТГ до активної роботи з громадою, проводити зустрічі з залученням місцевих лікарів, давати відповіді на питання, що хвилюють, поширювати інформацію про місця вакцинації. 

Круглі столи проводяться в рамках Адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу, спрямованої на підвищення прихильності українців до вакцинації від COVID-19.

Проведення наступних заходів заплановане на 26-29 жовтня в містах Чернівці, Івано-Франківськ, Львів, Ужгород. 

  • Підпишіться на Youtube канал "Коаліції за вакцинацію", щоби не пропустити майбутні заходи https://bit.ly/KZVSubscribe
  • Ставте свої запитання онлайн https://bit.ly/AskOnCovid19
  • Презентації спікерів https://bit.ly/3m1RWzX 
  • Знайдіть свій пункт вакцинації https://list.covid19.gov.ua/  
  • Читайте перевірену інформацію щодо вакцинації на державному сайті https://vaccination.covid19.gov.ua
  • Підпишіться на Facebook МОЗ із щоденними оновленнями https://www.facebook.com/moz.ukr 
  • Збірник “100+ відповідей на питання про вакцинацію від COVID-19” https://bit.ly/100answers_vaccov_new 

 

Источник: МОЗ