Правоохоронці викрили злочинну діяльність угруповання, яке виготовляло та продавало тести з негативним результатом на коронавірусну хворобу та паперові сертифікати про вакцинацію. 

“Люди, які виготовляють фейкові Covid-сертифікати та ПЛР-тести не просто займаються злочинною діяльністю, яка на сьогодні карається законом. Своїми безвідповідальними діями вони наражають на небезпеку оточуючих, оскільки це може призвести не лише до розповсюдження коронавірусної інфекції, але й збільшення кількості пацієнтів в реанімаційних відділеннях та росту статистики летальних випадків”,  – заявила заступниця Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич. 

Вказується, що десятеро осіб у соцмережах приймали замовлення на виготовлення ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів. Жодних лабораторних досліджень та процедури щеплення замовники послуг не проходили, а лише надавали свої дані для оформлення документації. 

У переліку клієнтів також були й туристичні агенції. Вартість підробного тесту становила 400 гривень, а сертифікат коштував 1500 гривень. Проте представники туристичних агенцій “перепродавали” їх за вищою ціною. 

За інформацією правоохоронців, угруповання діяло близько року і за цей час вони встигли виготовити понад 40 тисяч підроблених довідок та близько 500 підроблених COVID-сертифікати. 

Кожного місяця зловмисники “заробляли” 4 мільйони гривень. На так званих довідках використовували логотип медичної лабораторії та печатки різних медичних установ.

Правоохоронці також попередили продаж понад 100 фейкових сертифікатів про вакцинацію. Напередодні зловмисники прийняли замовлення на їхнє виготовлення. 

За місцем мешкання фігурантів, в їх автомобілях та в офісах в Київській, Харківській та Запорізькій області проведено 23 обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, телефони, банківські картки, грошові кошти, печатки та штампи медичних закладів, а також особисті печатки лікарів. Наразі поліцейські встановлюють їхнє походження.

Семеро зловмисників, зокрема і організатор, затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 3 ст. 229 (Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару), ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо оголошення підозри. 

Зловмисникам може загрожувати до восьми років позбавлення волі.

Источник: МОЗ