19 серпня лікарі в Черкаському обласному онкологічному диспансері спільно з фахівцями НДСЛ Охматдит успішно пересадили кістковий мозок 18-річній пацієнтці від неродинного донора. 16 серпня Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко особисто навідав та поспілкувався з пацієнткою. 

"За останні 2 роки трансплантація в Україні зрушила з мертвої точки, де вона знаходилась понад два десятиліття, і з кожним місяцем набирає обертів. Сьогодні трансплантація – це один із пріоритетів у роботі міністерства. Ми гарантуємо оплату операцій з трансплантації, які виконані у закладах охорони здоров’я, що включені до пілота. Для пацієнта операції повністю безоплатні. Тарифи повністю ринкові, такі, що дозволяють лікарням виплатити гідну зарплату лікареві і мати кошти на модернізацію матеріально-технічної бази", – прокоментував перебіг пілотного проєкту здійснення трансплантації в Україні Віктор Ляшко.  

Він додав, що ​​зараз є 43 заклади, в яких МОЗ гарантує оплату операцій з трансплантації, які будуть виконані, і з них 22 заклади вже почали їх виконувати. 

Нагадаємо, що в межах пілотного проєкту в 2021 році вже відбулося 174 операції з трансплантації органів в Україні.

Источник: МОЗ