Через епідемію коронавірусу міжнародна компанія Uber відмовилася від роботи над декількома перспективними проектами.

Як з’ясував онлайн-майданчик для торгівлі автомобільними товарами Avtopro.ua, Uber припиняє розробку повітряного таксі. Підрозділ Uber Elevate зупиняє свою роботу і переходить під управління іншої компанії.

Швидше тільки по повітрю

Як заявляють представники Uber, внаслідок різкого скорочення пасажиропотоку довелося згорнути роботу над декількома проектами, пов’язаними з розробкою і впровадженням інноваційних технологій. Підрозділ Uber Elevate, який працював в Нью-Йорку, має перейти під управління стартапу Joby Aviation. За результатами угоди стартап стане не тільки власником Elevate, а й одним з партнерів Uber, та отримає від компанії щедрі інвестиції. Повітряне таксі дозволить:

  • Скоротити час поїздок: 74 милі від Сан-Франциско до Сан-Хосе можна буде подолати за 15 хвилин проти більш ніж 120 хвилин на автомобілі;
  • Створити принципово нову і при цьому відносно недорогу послугу – вартість польоту у Нью-Йорку становила $200- $225 з людини (таксі може взяти кілька пасажирів);
  • Вирішити проблему заторів.

За словами Сема Боусфілда, гендиректора Samson Sky, майбутнє тепер за аеротаксі. Літаючий транспорт зможе розвивати крейсерську швидкість в межах 240 км/г, не потраплятиме в затори й буде безпечним. Над чим працюють не тільки великі авіакомпанії, а й стартапи. Рішення Uber про передачу Elevate під управління Joby Aviation вказує на те, що розробка авіатаксі може дезорієнтувати сили великої компанії, тим часом як для стартапу це стане єдиним напрямком роботи.

Коли аеротаксі стане доступним

Uber планував запустити послугу доставки пасажирів по повітрю вже наприкінці 2019 чи на початку 2020 року. Сервіс Uber Elevate повинен був з’явитися в декількох штатах Америки та навіть у місті Дубай, ОАЕ. У зв’язку з високими витратами на реалізацію проекту і падінням доходів робота над Uber Elevate була згорнута.

Розробкою літаючого таксі будуть займатися Toyota та Hyundai. Як заявив президент Toyota Motor Corp., налагодження повітряних перевезень є довгостроковою метою японського концерну. У Hyundai поки є декілька технологій для аеротаксі та макет SA-1. У аерокосмічних компаній Boeing і Airbus вже є прототипи літаючого транспорту з вертикальними зльотом і посадкою, які можуть використовуватися як таксі. Що стосується автомобільних концернів, то Toyota планує представити повітряний транспорт після 2023 року, а Hyundai ближче до 2028 року.