Незважаючи на стрімкий розвиток будь-якої сфери людської діяльності, трудове рабство все ще є серйозною проблемою у світі, оскільки багато довірливих людей, серед яких також і українці, регулярно стикаються з хитрощами сучасних работоргівців.

Статистика, яку надає Міжнародна організація з міграції, говорить про те, що вихідці з України входять до ТОП-10, серед усіх націй, представники яких стають жертвами трудового рабства. Засновниця української компанії Jobian (Джобіан) Ольга Чубенко поділилася порадами щодо того, як не стати жертвами в подібних ситуаціях.

Спеціалізацією компанії Jobian (Джобіан) є офіційне міжнародне працевлаштування

У стандартну схему, яку використовують сучасні работоргівці, входять такі основні пункти:

1. На відповідних майданчиках в інтернеті публікується вакансія, в якій міститься вигідна пропозиція працевлаштування за кордоном з високою заробітною платою та обіцянкою підтримки людини, яка виїжджає для роботи, на всіх етапах.

2. Після домовленості з претендентом на роботу, виставляється рахунок за послуги підбору вакансії та трансфер до країни призначення.

3. Після приїзду в іноземну державу, під якимось приводом, наприклад, для перевірки на митниці, вимагають передати документи, повернути які вже не вийде, через що людина стає заручником, змушеним виконувати ту роботу, яку їй накажуть.

У результаті та робота, яку отримає людина, що виїхала за кордон, не матиме нічого спільного із запропонованою вакансією. Як зазначає засновниця Джобіан Ольга Чубенко, – найбільше в такій ситуації ризикують люди, які не володіють мовою країни, в яку приїжджають для роботи, а також ті, хто не розуміється на нюансах працевлаштування за кордоном. У своїй більшості йдеться про мешканців сіл і невеликих селищ у регіонах, які перебувають у пошуках варіантів підвищення свого заробітку, щоб мати заробітну плату на вищому рівні, ніж вони можуть отримати в межах рідної країни.

Ситуація на ринку працевлаштування за оцінками засновниці Jobian (Джобіан)

З початком пандемії, пов’язаної з поширенням коронавірусу, рівень безробіття в багатьох країнах дуже підвищився, – зазначає засновниця Джобіан (Jobian) Ольга Чубенко, а це, у свою чергу, призвело до погіршення ситуації на ринку працевлаштування за кордоном. В нових умовах люди почали все частіше звертати увагу на пропозиції більшого заробітку за кордоном, причому зустрічатися почали навіть обіцянки оформлення на роботу в країнах Євросоюзу, без наявності COVID-сертифікату або ПЛР-тесту. Іноді навіть можна знайти пропозиції для виїзду до ЄС як біженця, але за фактом, для складної та вкрай низькооплачуваної роботи. Метою таких пропозицій є заробіток на довірливих людях, які хочуть підвищити свій достаток, – пояснює засновниця онлайн-сервісу Jobian Ольга Чубенко.

У компанії Джобіан (Jobian), що спеціалізується на офіційному міжнародному працевлаштуванні, розповіли про три основні причини, через які люди потрапляють у трудове рабство:

1. Нестача правдивої інформації про моменти, що виникають під час працевлаштування за кордоном.

2. Неправильне ставлення до поширених чуток про міжнародне працевлаштування.

3. Повна відсутність знань про свої права.

З огляду на таку ситуацію Ольга Чубенко акцентувала увагу на тому, що трудове рабство, як і раніше, є актуальною проблемою сучасних реалій, і в компанії Jobian роблять все можливе для її вирішення.