itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Чого чекати українцям з 1 вересня: основні зміни

Прийдешній вересень приносить ряд важливих змін для українців, які вплинуть на різні аспекти їхнього повсякденного життя. Зміни охоплюють різні сфери, від освіти та роботи до побуту та громадського життя. Давайте розглянемо основні аспекти того, що нам слід очікувати з приходом нового місяця.

Ціни на продукти 

Прогнозується, що вересень 2023 року принесе найнижчі ціни на картоплю за весь рік. Так, вартість цього коренеплоду на початку осені становитиме приблизно 6,5-7 грн за кілограм, наразі ціни на картоплю оцінюється у 11,9 грн за кг.

Чого чекати українцям з 1 вересня: основні зміни

Кінець терміну сплати податку на нерухомість

Власники нерухомості, чия загальна площа квартири та/або будинку перевищує певну норму, мають сплачувати податок на нерухомість. Звільнені від оподаткування ті, чиє майно знаходиться у зоні бойових дій або окупації.

Також існують обмеження – оподатковувати не можна площу:

  • квартири менше 60 квадратних метрів,
  • будинку – менше 120 квадратних метрів,
  • а загальну площу всієї нерухомості (у випадку наявності декількох об'єктів) – менше 180 квадратних метрів.

Можливість збільшення "норми" місцевою владою також існує. Наприклад, встановити, що податок не стягується для квартир площею до 70, а не 60 квадратних метрів. Проте, зважаючи на те, що зібрані кошти направляються до місцевих бюджетів, більшість органів влади залишили обмеження, які передбачені законодавством, як максимальні.

Якщо в одній квартирі або будинку є два власники, і майно поділене між ними (наприклад, 50% належать чоловікові, а 50% – дружині), для кожного власника застосовується своя норма. 

Податкова ставка становить до 1,5% мінімальної заробітної плати за кожний "зайвий" квадратний метр. 

Пенсії

Розмір пенсій у вересні підвищувати не планують. Але деякі пенсіонери зможуть отримати додаткові виплати від ООН. 

Чого чекати українцям з 1 вересня: основні зміни

Навчальний рік

У цьому навчальному році відбудуться зміни в тривалості навчального періоду. Тепер він охоплюватиме період від 1 вересня 2023 року до 28 червня 2024 року.

Формат навчання (очний, дистанційний або змішаний) вже був визначений усіма освітніми відомствами та установами України. Протягом року може відбутися зміна формату навчання залежно від ситуації в країні.

Чого чекати українцям з 1 вересня: основні зміни

Що буде з виплатами ВПО? 

ВПО продовжать отримувати 3000 грн для дітей та людей з інвалідністю та 2000 грн – для інших, проте призначену допомогу переглядатимуть тепер щопівроку. Останній перегляд відбувся минулого місяці, нові правила запрацюють вже з 1 вересня. 

Чого чекати українцям з 1 вересня: основні зміни

У такому випадку про припинення виплат органи соцзахисту мають повідомити людині додатково, однак кожен переселенець може оскаржити це рішення.

Чого чекати українцям з 1 вересня: основні зміни

Церковний календар за новим стилем

Чого чекати українцям з 1 вересня: основні зміни

По материалам: Подробности