itemscope itemtype=»http://schema.org/ImageObject»>
Рада підтримала законопроект про угоди зі слідством

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №12039 про угоди зі слідством. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Цей текст підтримали і САП і НАБУ, також він відповідає нашим міжнародним зобовʼязанням. За основу — 268. Законопроект не голосували одразу в цілому, так як в залі були застереження щодо цього від двох фракцій", — написав нардеп.

Законопроект стосується осіб, які скоїли корупційний злочин і погодилися укласти з прокурором угоду про визнання винуватості, написала народна депутатка Ірина Геращенко. Передбачається додаткове  покарання — штраф.   

Розмір штрафу визначатиметься судом:

  • від 20 тис. неоподатковуваних мінімумів до 120 тис. неоподатковуваних мінімумів — для нетяжкого злочину;
  • від 120 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 270 тис. неоподатковуваних мінімумів — для тяжкого злочину;
  • від 270 тис. неоподатковуваних мінімумів до 5 млн неоподатковуваних мінімумів — для особливо тяжкого злочину.                                                             

Як додаткове покарання пропонується конфіскація майна у разі звільнення особи від відбування покарання з випробувальним терміном у випадках укладання угоди. 

Проект закону "Про вдосконалення регулювання угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних кримінальних правопорушень та кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією":

  • Вводить нову статтю, яка дозволяє у випадку співпраці зі слідством через викриття співучасників та відшкодування шкоди призначати менший строк ув’язнення ніж вимагає кодекс. Наприклад 5 замість 8 років.
  • При цьому суд зможе визначити як додаткове покарання досить великий штраф — це 102 млн грн максимум за особливо тяжкий злочин, більше 4 млн грн за тяжкий злочин.
  • Також суд зможе в таких випадках конфіскувати майно фігуранта, якщо цей вид покарання буде узгоджено.
  • При цьому цей інструмент не можна буде застосовувати за загальним правилом до організаторів схем за вийнятком випадку, що такий організатор викриє іншого організатора.
  • У випадку коли мова йде про злочини меншої тяжкості і якщо це не великі схеми без співучасників, то зменшене ув’язнення зможе отримати фігурант який повністю відшкодовує збитки, сплачує штарф та може отримати додатково конфіскацію.

Пропонується додати норму, що до моменту коли судді переходять до нарадчої кімнати, сторони угоди про визнання винуватості мають право змінювати або укладати нову.

По материалам: Подробности