itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Новорічні свята: календар нових дат

Українці вже готуються до зимових свят. За новим церковним календарем, у 2023 році вони настають значно раніше.

Нині українці святкують Різдво 25 грудня. "Стара" дата 7 січня вже не вважається державним святом.

Офіційну дату Різдва Христового визначила Верховна Рада влітку цього року, після рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новоюліанський календар.

З 2017 року в Україні існували дві дати Різдва на державному рівні, а у 2022 році ПЦУ вперше відзначила різдвяну службу не 7 січня, а 25 грудня.

Чому перенесли свята?

Цьогоріч свята відзначатимуть за новим календарем Православної церкви України (ПЦУ). Зміни у календарі вплинули на дати практично всіх важливих церковних свят, зсунувши їх на 13 днів назад.

Перенесення свят в ПЦУ обґрунтовували бажанням повністю відокремитися від традицій російської церкви. Крім того, вводження новоюліанського календаря мало на меті відповідати більш точній системі літочислення, якою користується більшість православних церков, із збігом з григоріанським календарем у римо-католиків (за винятком обчислення Великодня).

Реформа календаря не забороняє святкувати за "старим стилем", і парафії за бажанням можуть залишатися на юліанському календарі протягом перехідного періоду. 

Календар зимових свят за новим календарем

Новорічні свята: календар нових дат

Коли засяє головна ялинка?

День святого Миколая, який традиційно відкриває цикл зимових свят, за новим календарем припадає на середу, 6 грудня. Попри обставини війни в Україні, які обмежують масштабні новорічні святкування, у багатьох містах цього дня запалюють вогники на головних ялинках.

У Києві встановлять головну ялинку країни на Софійській площі. За інформацією КМВА, цьогоріч святкових заходів на площі не передбачено. Однак ялинку відкриють у День Миколая, 6 грудня, і вона буде стояти до 10 січня 2024 року. Її встановлять та прикрасять за кошти меценатів, дотримуючись при цьому режиму обмеження використання електроенергії, як це було зроблено і минулого року.

Масових заходів, ярмарків та розваг на Софійській площі не передбачено. Якщо райдержадміністрації міста плануватимуть якісь святкові заходи в районах, то винятково з дотриманням правил безпеки, в місцях, де є укриття. І теж не коштом бюджету Києва.

Чи будуть вихідні на Новий рік та Різдво?

Згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю України, офіційними вихідними в Україні є 25 грудня з нагоди Різдва Христова та 1 січня (Новий рік). Однак через повномасштабну російську агресію в Україні, де діє воєнний стан (принаймні до 15 лютого 2024 року), всі додаткові вихідні скасовуються, і встановлений порядок норм часу для праці та відпочинку може бути змінений на час дії воєнного стану.

По материалам: Подробности