У 1 475 дітей віком до 17 років минулого тижня підтвердили COVID-19. 382 із них потребували стаціонарного лікування, 7 – у відділенні реанімації та інтенсивної терапії. Загалом минулого тижня медики зареєстрували 10 317 випадків захворювання на COVID-19 та повідомили про 55 летальних випадків серед людей старше 30 років та один – серед дітей (вікова група 15-17 років).

Зараз територією України циркулює понад 13 штамів «ковіду», тобто вірусу SARS-CoV-2. Усі виявлені мутації – це відхилення від штаму «Омікрон», який переважає в країні. Загалом з початку епідсезону, який починається в Україні в жовтні, 1 142 641 людина захворіла на ГРВІ, грип та COVID-19. 56% захворювань – серед дітей.

«В трьох областях зареєстровано перевищення епідемічного порогу високого рівня в Тернопільській, Житомирській та Чернівецькій областях. Захворюваність на ГРВІ, грип та COVID-19 зростає по всій країні, і це характерно для осінньо-зимового періоду. Найдієвішим захистом від ускладнень та важкого перебігу захворювання на грип та COVID-19 залишається вакцинація. Тому людям, які мають ослаблений імунітет, хронічні захворювання, старшим за 60 років, важливо знайти час та перевірити свій вакцинальний статус, зробити щеплення. Наразі усі області забезпечені безоплатною вакциною проти COVID-19, також до країни вже доставлено 203 тисячі доз оновленої «омікронспецифічної» вакцини. Вона адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» та буде доступна на рівні кожної області», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.  

За минулий тиждень (з 20 по 26 листопада) в країні на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 159 269 українців, із них 91 221 – дитина віком до 17 років. До лікарень потрапило 4 264 людей, серед яких 2 014 дітей. 

Вакцину проти грипу, корейського або французького виробництва, можна купити в аптеці. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості. З початку жовтня щеплення зробили 93 923 людини. Крім того, у кожній області триває безоплатна вакцинація медиків проти грипу.

Щеплення проти COVID-19 – безоплатні для населення. Вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer» – вакцина «Comirnaty» для дітей).

Нагадаємо, основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Отримання двох доз первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Усі наступні щеплення після третього називають додатковим бустером (в деяких країнах він має назву «сезонний бустер»). Його рекомендує лікар пацієнтам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19.

Источник: МОЗ