Восени цього року МОЗ отримало як гуманітарну допомогу 87 флаконів дороговартісного препарату «Spinraza».

Завдяки цій поставці 33 пацієнти з Львівської, Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Хмельницької і Київської областей, а також пацієнтів НДСЛ «Охматдит» вже отримують лікування від спінально-м’язової атрофії СМА І, ІІ і ІІІ типу. Деякі з них отримують лікування вперше, для більшості ж пацієнтів препарат дозволяє продовжити підтримувальну терапію. 

Поставленої кількості препаратів вистачить приблизно на пів року лікування для цієї групи пацієнтів.

Це вже друга комплексна поставка препарату «Spinraza», перша відбулася у червні минулого року.  Загалом є домовленість про безперервне лікування пацієнтів, що вже отримують препарат, ще як мінімум на два роки. Постачання в Україну Spinraza забезпечує фармацевтична компанія «Janssen Pharmaceutica». МОЗ веде перемовини щодо подальших донацій.

Препарат «Spinraza» коштує близько 100 тисяч доларів за інʼєкцію. Його вводять безпосередньо в спинномозкову рідину через поперек. Робити це потрібно кожні чотири місяці впродовж усього життя. 

СМА – генетичне захворювання, за якого м’язи в усьому організмі поступово слабнуть. Воно належить до орфанних захворювань, які сьогодні стало можливим виявити в перші години життя завдяки розширеному неонатальному скринінгу. Це дозволяє застосувати терапію, яка дозволить зупинити розвиток хвороби та навіть повністю нівелювати її прояви. Spinraza — один з препаратів, що забезпечує саме таку терапію.

 

Нагадаємо, пацієнти отримують лікування від СМА державним коштом.

 

Источник: МОЗ