itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Ультраправі лідирують на парламентських виборах у Нідерландах - екзитполи

Вкрай права Партія свободи (PVV) Герта Вілдерса лідирує на позачергових парламентських виборах у Нідерландах. Про це свідчать дані екзит-полу, проведеного центром дослідження громадської думки Ipsos.

PVV може розраховувати на 35 зі 150 місць у парламенті. Це на 18 більше, ніж партія має на сьогоднішній день.

35!!!!!!

PVV GROOTSTE PARTIJ ❤️ pic.twitter.com/oMANVYvGjy

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) November 22, 2023

Другим з великим відставанням йде альянс із двох політичних сил, Партії праці та "Зелених лівих" (PvdA-GL), очолюваний колишнім першим заступником голови Єврокомісії Франсом Тіммермансом. Він може розраховувати на 26 місць у головному законодавчому органі країни.

Правляча Народна партія за свободу та демократію (VVD) Марка Рютте отримає 23 місця (на 11 менше, ніж зараз), "Новий суспільний договір" (NSC) – 20.

Виборчі дільниці по всій країні відкрилися о 7:30 за місцевим часом (9:30) та завершили роботу о 21:00 (22:00 за київським часом). За останніми даними, явка становила 66%.

Лідер Партії свободи Герт Вілдерс заявив, що не планує формувати коаліцію з лівим блоком. За його словами, він орієнтується на об'єднання з VVD та NSC.

Вілдерс уже обіцяв боротися з міграцією та потоком біженців. Відповідну заяву він зробив у ході виступу перед своїми прихильниками після оприлюднення результатів екзитполу.

Парламентські вибори в Нідерландах мали відбутися у 2025 році. Однак у липні прем'єр-міністр Марк Рютте оголосив про відставку уряду через розкол у коаліції щодо вирішення проблем міграції. 

Рютте, який очолював уряд протягом останніх 13 років, відмовився від участі у виборах. Замість нього Народну партію за свободу та демократію очолила Ділан Йешильгез-Зегеріус.

По материалам: Подробности