Вже понад два роки в Україні працюють електронні медичні висновки про народження дитини. З їх допомогою батьки новонароджених малюків можуть скористатися послугою «єМалятко», що дозволяє за однією заявою отримати до 9 державних послуг. 

За цей період в ЕСОЗ було сформовано майже 600 тисяч медичних висновків про народження дитини. Найбільше створено у місті Києві, Дніпропетровській та Львівській областях.

На їх підставі майже 480 тисяч батьків скористалися послугою «єМалятко», завдяки якій можна отримати до 9 державних послуг, необхідних у разі народження дитини.

Як працює сервіс «єМалятко»

  • після народження дитини лікар пологового будинку формує медичний висновок про народження цієї дитини. Цей електронний документ містить перелік відомостей, необхідних для отримання батьками немовляти всіх державних послуг онлайн; 
  • матері дитини відразу надходить смс на телефон – з номером медичного висновку про народження, який використовується під час подачі заяви на комплексну послугу «єМалятко» або для реєстрації дитини в ДРАЦСГ;  
  • далі мати або батько дитини самостійно на порталі «Дія» чи за допомогою адміністратора послуги в пологовому будинку або в ЦНАП, чи особисто в органах ДРАЦСГ подає заяву на отримання комплексної послуги «єМалятко», у тому числі, обираючи зручний спосіб отримання свідоцтва про народження дитини; 
  • отримання соціальних виплат можна оформити або через комплексну послугу «єМалятко» (потрібно тільки вказати номер свого рахунку), або подавши заявку онлайн на ресурсі Мінсоцполітики. 

Також однією з послуг заяви «єМалятко» є внесення відомостей про дитину до реєстру пацієнтів електронної системи охорони здоровʼя, що, зокрема, спрощує подання батьками дитини декларації про вибір лікаря первинки (педіатра чи сімейного лікаря).

Станом на сьогодні такою послугою вже скористались батьки понад 193 тисяч  дітей.

Скористатися сервісом можна на порталі Дія.

 

Источник: МОЗ