Загалом, за медичною допомогою звернулись 141 пацієнт. У 82 підтверджено діагноз гострий вірусний гепатит A. 5 пацієнтів виписали. Решта – перебувають під наглядом лікарів у медзакладах міста Вінниця та області. 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. 

Фахівці ЦКПХ продовжують працювати з колами контактних осіб, які могли потенційно постраждати внаслідок поширення інфекції, проводиться опитування захворілих із вивчення можливого джерела інфікування. Як свідчать останні результати вірусологічних та бактеріологічних лабораторних досліджень – 129 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі) перевірені та відповідають Державним санітарним нормам.

«Фахівці Вінницького ЦКПХ продовжують вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води та навколишнього середовища у районі спалахів. Однак попри збільшення кількості хворих встановити причини, з якими можна епізодично повʼязати випадки захворювання – як відвідування масових заходів чи вживання однакових продуктів, – не вдалося. Пацієнти проживають у різних мікрорайонах міста Вінниці та населених пунктах області. Тому до оперативного розслідування та попередження поширення гепатиту А на території області та міста була сформована та направлена група швидкого реагування. Завтра ми проведемо оцінку попередні результатів, посилюватимемо співпрацю з органами місцевої влади для того щоб вберегти людей і локалізувати спалах» – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Нагадаємо, Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна», це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та призводить до летальних випадків.

Важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А. Дотримання гігієни під час приготування їжі, як миття овочів і фруктів перед їжею, допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню. 

 

Источник: МОЗ