Всі медикаменти видано в рамках програми «Доступні ліки». Загалом виписано більше ніж 3 085 рецептів та відпущено в аптеках понад 11 400 упаковок ліків. Зі свого боку, держава відшкодувала пацієнтам, які потребують такого лікування, понад 31 мільйон гривень. 

Відповідні медикаменти відпускаються за електронним рецептом. Його виписують згідно з планом лікування трансплант-координатори. При чому, стояти в чергах та ходити кабінетами – не обов’язково. Достатньо зв’язатись із трансплант-координатором телефоном.

Імуносупресанти – клас лікарських препаратів, що застосовуються для штучного пригнічення імунітету. Після трансплантації вони допомагають знизити ризик відторгнення донорського органа. Наприкінці лютого 2023 року відповідні медикаменти було внесено до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню) за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Водночас на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії продовжує діяти паперовий рецепт на препарати імуносупресії. 

Як електронні, так і паперові рецепти виписуються за міжнародною непатентованою назвою (МНН) із зазначенням форми випуску та курсу лікування. Тобто вказується лише діюча речовина та дозування, а не назва препарату.  Тож в аптеці пацієнти обирають ті торгові найменування, які їм потрібно. 

Довідка: 31 серпня 2023 року набув чинності наказ МОЗ, який затверджує оновлений Реєстр лікарських засобів і медичних виробів, що підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій. У реєстрі – 21 торгове найменування імуносупресивних лікарських засобів. 15 з них – повністю безоплатні, шість – з частковою доплатою.

Перелік препаратів імуносупресії в Реєстрі лікарських засобів, які підлягають реімбурсації можна переглянути на сайті Українського центру трансплант-координації.

 

 

Источник: МОЗ