Серед госпіталізованих діагноз гепатит А вже підтверджено у 81 пацієнта, з яких 15 дітей. Ще 19 пацієнтів перебувають у лікарні з підозрою на інфікування та очікують підтвердження діагнозу. Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу. Спеціалісти Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) продовжують епідеміологічне розслідування щодо причин спалаху та поширення гепатиту А. 

Наразі причини, з якими можна повʼязати випадки захворювання – відвідування масових заходів чи вживання однакових продуктів, – не встановлено. Відомо, що усі пацієнти проживають у різних мікрорайонах міста Вінниці та населених пунктах області. 

Фахівці ЦКПХ продовжують вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води та навколишнього середовища у районі спалахів. Встановлюють коло контактних осіб, які могли потенційно постраждати внаслідок поширення інфекції, проводиться опитування захворілих із вивчення можливого джерела інфікування. Як свідчать останні результати вірусологічних та бактеріологічних лабораторних досліджень – 129 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі) перевірені та відповідають Державним санітарним нормам.

Нагадаємо, гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому важливо памʼятати про профілактику гепатиту А. Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – це допомагає уникнути та запобігти зараженню.

 

Источник: МОЗ