Спалахи кору в Україні — циклічні й відбуваються в середньому кожні 4-5 років. Попередній спалах був у 2017–2019 роках. Тоді захворіло понад 110 тисяч людей. 

Спалахи стаються через те, що діти пропускають планові щеплення і в суспільстві накопичується кількість людей без імунітету. І чим більше нещеплених від кору людей — тим вищий ризик, що кір спалахне і ширитиметься у геометричній прогресії. 

Через пандемію COVID-19 та повномасштабну війну понад дві з половиною сотні тисяч дітей не отримали вчасно планові щеплення проти кору відповідно до їхнього віку. Від початку 2023 року кількість випадків кору почала зростати. 

Тому зараз в Україні триває кампанія з довакцинації тих дітей, які з якихось причин пропустили планове щеплення.

Чим саме небезпечний кір

Висока заразність

Кір викликає вірус Morbillivirus, який швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Кір — одна з найзаразніших інфекцій, відомих у світі. 9 із 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, теж інфікуються.

Тяжкий перебіг 

Кір може мати тяжкий перебіг. Інкубаційний період хвороби (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 10–12 днів. Перші симптоми хвороби такі: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювання. На четвертий-п’ятий дні хвороби з’являється червоний висип — спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом по всьому тілі. Людина хворіє до чотирьох тижнів і довше. Хворі на кір часто потребують госпіталізації. Тривалий час вони є заразними: можуть поширювати кір за 4 дні до і через 4 дні після появи висипів.

Серйозні ускладнення

Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. 

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих дітей та дорослих. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання.

У вагітних жінок, не щеплених проти кору, хвороба може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з малою вагою.

Високий ризик захворіти також мають невакциновані медичні працівники.

Як захиститися від кору

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби — вакцинація. 

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років. Вакцина зарекомендувала себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 роки смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі.

Скільки доз вакцини потрібно для повного захисту 

Від кору захистять дві дози вакцини. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, в Україні у 12 місяців дитині роблять перше щеплення від кору, а в 6 років — ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму проти кору. 

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої вакцини КПК, яка містить живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, епідемічного паротиту і краснухи. 

Коли дитині необхідно зробити щеплення проти кору 

Захист від кору потрібен дитині, якщо:

  • Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте зі щепленням КПК.
  • Дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення: негайно надолужте його.
  • Дитині 6 років: час отримати другу дозу КПК.
  • Дитина пропустила другу дозу в 6 років: негайно зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.
  • Дитині 6 та більше років, і вона не має жодного щеплення КПК: зробіть два щеплення з інтервалом в один місяць.
  • Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому разі обов’язково вакцинуйте дитину! Додаткове щеплення проти кору НЕ шкодить дитині, а навпаки — посилює захист.

Що робити, якщо контактували з хворим на кір

Перше і головне, якщо ви чи ваша дитина маєте лише одне щеплення, або не маєте жодного, вакцинуйтеся якнайшвидше! 

Якщо у школі (дитсадку) або там, де ви мешкаєте, хтось захворів на кір:

  • Якщо ваша дитина невакцинована і вона старша 6 місяців, їй потрібно негайно зробити щеплення — бажано протягом перших 72 годин. У випадках, якщо вакцинація протипоказана, може бути введений імуноглобулін.
  • Якщо в дитини чи дорослого немає жодного щеплення проти кору, їм необхідно ввести одну дозу вакцини в перші три доби після контакту. Якщо минуло понад 72 години і відсутні симптоми кору, все одно потрібно провести вакцинацію.
  • Якщо в дитини чи дорослого є протипоказання для вакцинації, якомога раніше, оптимально у перші шість діб після контакту, їй необхідно провести профілактику імуноглобуліном. 
  • Якщо дитина чи дорослий щеплена раніше лише одноразово, їм необхідно ввести другу дозу незалежно від віку, але не раніше, ніж через один місяць від попередньої дози вакцини КПК.

Зверніть увагу, що дві дози вакцини КПК формують імунітет на все життя. Якщо ви отримали щеплення в дитинстві, у вас, найпевніше, уже є імунітет проти кору. Якщо ви колись хворіли на кір, то у вас також сформувався імунітет до хвороби. 

Якщо ви не знаєте, чи є у вас чи вашої дитини щеплення проти кору, то протягом 72 годин після контакту з хворим потрібно зробити щеплення.

Протипоказання для вакцинації КПК

Перелік протипоказань для вакцинації КПК — невеликий. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, а також людям у станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується. Наприклад:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38°С.
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи коли відомо про алергічну реакцію на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин тощо).
  • Захворювання і стани організму, за яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хімієтерапії в онкологічних хворих; у разі вживання великих доз стероїдних гормонів та інших ліків, що пригнічують імунітет; у випадку СНІДу).
  • Вагітність. Вакциною КПК не щеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору рекомендовано зробити на етапі планування вагітності або підготовки до неї.

Після гострих захворювань щеплення можна робити відразу після одужання. Так само після операції: не потрібно чекати, наприклад, місяць — щеплення можна робити, щойно дитина почне почуватися добре після хірургічного втручання. 

До речі, не слід відмовлятися від вакцинації живою вакциною і перед плановим оперативним втручанням: якщо дитина почувається добре, відкладати щеплення КПК немає причин.

Де можна вакцинувати дитину проти кору

Вакцинуватися можна:

1. У свого сімейного лікаря.

2. У будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги та амбулаторіях. У деяких регіональних центрах та великих містах можна також щепитися у дитячих точках ЮНІСЕФ «Спільно». 

3. Організовані дитячі колективи, віддалені громади, в яких немає пунктів щеплень, а також батьки маломобільних дітей можуть викликати мобільну бригаду для вакцинації дітей проти кору, краснухи та паротиту до себе.

Дізнатися адресу найближчого пункту щеплення можна у контакт-центрі МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Якщо ви хочете викликати мобільну бригаду додому, до закладу освіти або до віддаленої громади, зателефонуйте до контакт-центру МОЗ, там ви можете дізнатися контакти регіонального координатора з вакцинації, зв’язатися з ним та залишити заявку на приїзд бригади з вакцинації. 

Для дітей до 18 років вакцинація проти кору в Україні є гарантованою державою, тобто безоплатною.

Захистіть дітей від серйозної хвороби. Вакцина є!

 

Источник: МОЗ