Японський уряд розглядає можливості та ініціативи щодо надання допомоги в розбудові телемедицини в Україні. Було проведено ряд двосторонніх зустрічей між керівництвом нашої держави та урядом Японії, під час яких обговорювалась, зокрема, підтримка медичних закладів.

Японія є світовим лідером у впровадженні телемедичних технологій. Керівництво МОЗ України зустрілося з представниками Посольства Японії в Україні, зокрема із заступником Глави місії, міністром-радником Ясумасою Іїдзімою та радником, керівником економічного відділу Котаро Танакою. Партнери з Японії запропонували телемедичні рішення для низки регіонів України.

Підрядником із впровадження може стати японська компанія, що має широкий спектр телемедичних технологій. Вона поставить телемедичні рішення, які допоможуть пацієнтам та медичним працівникам здійснювати телемедичні консультації, спостерігати за станом здоров’я пацієнтів на відстані, проводити діагностичні процедури.

Телемедицина є стратегічним напрямом сфери охорони здоров’я України. Телемедичні консультації довели свою ефективність у роботі з особливо вразливими групами людей, які через певні обставини часто не можуть фізично звернутися на прийом до лікаря. Сьогодні вона є невіддільною частиною допомоги людям, що знаходяться у прифронтових, деокупованих та важкодоступних територіях.

Серед найбільш ефективних телемедичних проєктів, що наразі працюють в Україні:

  • TELADOC – впровадження консультування із застосуванням пристроїв віртуальної присутності. 40 роботів вже поставлено в країну нашими партнерами із США, Великої Британії та  Німеччини.
  • RGS – реабілітація пацієнтів із проблемами опорно-рухового апарату та мозкової діяльності. Залучено до 50 реабілітаційних установ, що поставлені партнерами з Іспанії.
  • СareBits – телемедична платформа для моніторингу стану плода у вагітних. Працює 300 одиниць обладнання завдяки партнерам із Польщі.
  • BrainScan – застосування рішення зі штучного інтелекту для діагностики інсульту в гострому періоді. Проєкт працює в трьох установах. Рішення надали партнери з Польщі.

Телемедицина розбудовується і невдовзі стане звичайним інструментом для комунікації на рівні «пацієнт-лікар» та «лікар-лікар».

 

Источник: МОЗ