Генератори, старлінки, свердловини та автономні котельні — напередодні зими медзаклади забезпечуються всім необхідним, аби залишатися стійкими та продовжувати роботу в найскладніших умовах.

Кожен медзаклад, який надає стаціонарну та екстрену медичну допомогу, має резервні джерела живлення. У разі відсутності електроенергії в більшості з них генератори спрацьовуватимуть автоматично — протягом кількох секунд. Наявність у лікарнях зі стаціонарними відділеннями щонайменше одного генератора є умовою для контрактування із Нацслужбою здоров’я. 

Наразі, за оновленими даними, для безперебійної роботи медичні заклади по всій країні мають у наявності 8 444 генератори. Вони спрацьовуватимуть у разі аварійного відключення електрики та постачатимуть напругу в мережу. Генератори будуть живити операційні, реанімації, кисневі станції та інше критично важливе обладнання. 

Загалом з початку повномасштабної війни МОЗ вже скоординувало до медзакладів постачання понад 2 600 генераторів різної потужності. Ще частину лікарні закуповували самостійно або ж отримували від благодійників. Наразі керівництво кожного медзакладу для забезпечення стабільної роботи має перевірити працездатність генераторів та вирішити питання їх безперебійного забезпечення пальним.  

Також частина лікарень мають власні свердловини та автономні котельні, що робить їх ще більше стійкими до можливих блекаутів. Окрім того,  у медзакладах встановлено 1092 станції «Starink». Тому у разі критичних ситуацій, коли під час відключень світла спостерігаються перебої із мобільною мережею, вони зможуть залишатися на зв’язку.  

 

Источник: МОЗ