Уряд схвалив розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2023». Кошти в рамках перерозподілу державного фінансування будуть спрямовані на закупівлю спеціалізованого лабораторного обладнання для мережі Центрів контролю та профілактики хвороб. А саме: приладів для проведення вимірювань вмісту радону в питній воді і повітрі та приладів для контролю вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах. 

Відомо, що радон є основним дозоформуючим фактором опромінення населення. Радон і його продукти розпаду на сьогодні є другою після куріння причиною виникнення раку легенів. Закупівля даного обладнання дозволить забезпечити моніторинг вмісту радону в питній воді та повітрі,  дані якого будуть використані під час проведення оцінки ризиків.

Результати оцінки ризиків стануть підґрунтям під час підготовки рекомендацій для прийняття рішень органами місцевого самоврядування щодо впровадження протирадонових заходів на рівні окремих громад.

За даними ВООЗ трансжирні кислоти в харчових продуктах підвищують ризики виникнення серцево-судинних захворювань. Моніторинг їх вмісту в харчових продуктах допомагає зрозуміти наскільки оператори ринку харчових продуктів дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах і допоможе споживачам вибрати більш здорові продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот. 

Неінфекційні захворювання (НІЗ) є основною причиною смертності у світі, відповідальною за приблизно 41 мільйон з 55 мільйонів смертей у 2019 році. Майже половина цих смертей були передчасними (тобто у людей у віці до 70 років) і сталася в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Серед основних неінфекційних захворювань серцево-судинні захворювання (ССЗ) були основною причиною смертності у 2019 році, спричинивши понад 18 мільйонів смертей. Модифіковані фактори ризику, такі як нездорове харчування, недостатня фізична активність, тютюнопаління та зловживання алкоголем, є основними факторами ризику ССЗ. Насичені жирні кислоти (НЖК) і трансжирні кислоти (ТЖК) викликають особливе занепокоєння, оскільки високий рівень їх споживання корелює з підвищеним ризиком ССЗ.

Источник: МОЗ