itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Тариф переглянули: з 1 жовтня в Україні змінять ціни на газ

З 1 жовтня абонплату за газ розраховуватимуть за новим принципом, аби платили менше ті українці, які минулого року споживали мінімум газу через його повне або часткове відключення.

Про це повідомила Нацкомісія з енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

"Відтепер при визначенні мінімальних обсягів річної замовленої потужності враховується виключно функціонуюче газове обладнання побутового споживача, що не було опломбоване", – йдеться у повідомленні.

За інформацією НКРЕКП, нововведення сприяють зменшенню фінансового навантаження на українців, в яких минулого року споживання було на мінімальному рівні.

Наприклад, родина з Чернівецької області споживала минулого року мінімум газу та має опломбоване обладнання – газовий котел та водонагрівач. Вони зекономлять 45,6 гривень на місяць, або 547,25 гривень на рік, якщо тариф 1,99 гривень без ПДВ.

Водночас тариф на блакитне паливо у населених пунктах країни всюди різний. Зокрема, у Києві на початку 2023 року він становив 38 копійок за куб, а у Винницькій області – 2,95 гривень. Тариф залежить від довжини трубопроводів та кількості споживачів у конкретного облгазу.

Варто зазначити, що щомісяця споживачам нараховується однакова вартість доставки газу, незалежно від обсягів споживання, а наступного року під час розрахунку тарифу враховується кількість використаного газу.

Тариф переглянули: з 1 жовтня в Україні змінять ціни на газ

По материалам: Подробности