Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про «Деякі питання реалізації Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Австрія про економічне співробітництво у розвитку проєктів». 

Постанова спрямована врегулювати механізм використання коштів за програмою «Будівництво та модернізація закладів охорони здоров’я» для фінансування пріоритетних для держави проєктів. Головним розпорядником коштів та виконавцем за державною програмою є Міністерство охорони здоров’я України.

«Ухвалення постанови – це важливий крок у напрямку розвитку та реалізації спільних проєктів у сфері охорони здоровʼя між урядами України та Австрії. Завдяки потужній підтримці наших австрійських партнерів, ми можемо не лише реагувати на виклики повномасштабної війни, а і рухатися далі – працювати стратегічно у напрямку модернізації нашої медичної системи. – сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. – Розбудова лікарень дозволить як оновити діючі медзаклади, так і створити нові відповідно до існуючих потреб. Сучасна медична система, яка дозволяє забезпечити українських пацієнтів якісною, доступною та безоплатною медичною допомогою, – це те, куди ми рухаємося». 

Постанова вирішує одне з основних питань, яке було перепоною для реалізації згаданої вище рамкової угоди. Так, визначаються уповноважені замовники проєктів, тобто особи, які виступатимуть замовниками будівництва та укладатимуть контракти з австрійським постачальником – VAMED Engineering GmbH (або повʼязаним підприємством). 

Замовниками проєктів стали:

  • Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» – щодо реалізації проєкту з будівництва (реконструкції) та оснащення НДСЛ «Охматдит» у м. Києві;
  • Національний університет охорони здоровʼя України імені П. Л. Шупика – у проєкті з будівництва та оснащення сучасної університетської клініки у м. Києві або Львові; 
  • Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького – у проєкту зі створення Національного реабілітаційного центру у м. Львові.

 

Також постановою визначено напрями використання коштів, зокрема, кошти спрямовуватимуться на передпроєктні та будівельні роботи, розроблення проєкту, закупівлю устаткування, обладнання і меблів, забезпечення нагляду за будівництвом тощо. 

Ухвалення постанови у перспективі дасть змогу реалізувати нові проєкти будівництва та оновити медичну інфраструктуру України. 

Источник: МОЗ