Нові пенсії та податки: що зміниться з 1 серпня в Україні

На українців чекає кілька важливих змін у серпні 2023. в Україні повернуться довоєнні податки для ФОПів. У правилах мобілізації набудуть чинності нововведення для строковиків.

Допомога ВПО – кому скасують виплати 

Уряд змінив порядок призначення допомоги для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО). Нові правила почнуть діяти з 1 серпня. Соцвиплати нараховуватимуться на період 6 місяців.

Тобто для ВПО, які раніше отримували виплати, автоматично продовжать допомогу до кінця січня 2024. Проте є кілька категорій, які можуть втратити її:

  • громадяни України, які перебувають за межами країни понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин;
  • особи, що повернулися у залишене раніше місце проживання;
  • особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засуджені за колабораціонізм.

Також зміняться дати виплат – їх нараховуватимуть 15 чи 28 числа кожного місяця.

Для тих, хто звернеться за допомогою вперше в серпні 2023, гроші будуть надходити на рахунок одній людині за всіх членів сім'ї. Сума виплат залишається незмінною: 2 тис. грн – для дорослих, 3 тис. грн – для неповнолітніх та осіб з інвалідністю.

Повернення довоєнних податків та перевірок

Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу наприкінці червня, а днями відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський. Довоєнні податки та перевірки для бізнесу повернуться з 1 серпня. 

Буде скасовно пільговий 2% єдиний податок для підприємців.

ФОПи 3-ї групи будуть автоматично переведені на податок, який платили до війни, або зможуть обрати самостійно систему оподаткування. ФОПи, які з моменту реєстрації були на 2% податку, вважатимуться платниками єдиного податку 3-ї групи зі ставкою 5%.

ФОПи 1-ї та 2-ї групи з 1 серпня знову будуть зобов'язані сплачувати єдиний податок. Також скасують заборону на штрафи за порушення податкового законодавства, буде відновлено терміни подання податкової звітності.

Крім того, на український бізнес чекає повернення перевірок. Законом з 1 серпня 2023 частково скасовується мораторій на перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Доплати до пенсії

Всі етапи щорічної індексації пенсій в Україні завершилися, деякі категорії пенсіонерів у серпні матимуть підвищені виплати.

Одноразова надбавка призначена для ветеранів війни та жертв нацистських репресій. Раніше її перераховували до 9 травня, проте цього року Кабмін переніс терміни на серпень – до Дня Незалежності України.

Також виплату отримають ветерани російсько-української війни та Революції Гідності, учасники бойових дій, члени сімей загиблих, пенсіонери з інвалідністю.

Розмір надбавки встановлений урядом. Він буде індивідуальним, залежно від категорії одержувача – від 450 до 3100 грн.

Нові правила мобілізації з 1 серпня

Нововведення у правилах мобілізації стосуються військових строкової служби. З 1 серпня 2023 вони зможуть за власним бажанням перевестися в категорію мобілізованих.

Крім того, президент підписав закон, який дає право на звільнення зі служби військовим, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час дії воєнного стану.

Відпустки та виплати для військових

Напередодні набули чинності норми закону про відпустки для військових – термін збільшили з 10 до 30 днів на рік, без урахування часу на дорогу.

Також законом встановлено розміри додаткових виплат військовим:

  • від 30 тис. до 100 тис. грн – військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях та виконують інші завдання;
  • 6 тис. грн – військовослужбовцям строкової військової служби;
  • 2350 грн – курсантам;
  • 20,1 тис. грн – військовим, які у звʼязку із пораненням зараховані у розпорядження відповідного командира;
  • від 15 тис. до 30 тис. грн – інструкторам у військових частинах.

По материалам: Подробности