Втрата роботи через війну: що робити при нестачі стажу для пенсії

Через війну, яку розв'язала росія, українці втратили роботу та стали вимушено переміщеними особами. Серед них і громадяни, яким до пенсії не вистачило декілька місяців стажу. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що потрібно робити, коли не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію. Про це пише Finance.ua.

Людина, якій бракує страхового стажу, може стати на облік у службі зайнятості. Час перебування на обліку там вважатиметься як страховий стаж. При цьому працювати необов’язково. Також можна знайти будь-яку іншу роботу, навіть не за фахом, або виконувати громадські роботи, що також буде віднесено до страхового стажу.

Проблему нестачі стажу допоможе вирішити договір із Пенсійним фондом України. У Фонді можна робити внески, яких не вистачає для отримання повного стажу. Тобто місяці, яких немає, можна придбати. Також, якщо до пенсії залишається не більше півтора року, людина має право вийти на заслужений відпочинок достроково, але тоді пенсійні виплати можуть бути меншими.

У випадку, якщо майбутній пенсіонер змушений був виїхати за кордон і призупинити офіційну роботу в Україні, він також матиме вихід із ситуації.

Зокрема, в Україні планується ухвалення нового закону «Про спрощення придбання страхового стажу», згідно з яким за допомогою порталу «Дія» або через пенсійний кабінет людина може укласти договір з ПФУ та добровільно сплачувати страхові внески у тому розмірі, в якому забажає. Так людина зможе збільшити свій дохід, з якого потім обчислюватиметься пенсія, або зараховуватиметься страховий стаж.

По материалам: Подробности