itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Виплати біженцям у Чехії: скільки отримують українці

Українці, які перебувають у Чехії,  мають право на виплати від держави.

Які виплати передбачені для українців у Чехії

Після отримання візи тимчасового захисту в Чехії всім українським біженцям виділяється допомога в розмірі 5 тисяч крон (близько 200 євро). Виплати проводять через Бюро праці (Úrad práce ČR).

Першу виплату проводять всім автоматично після пред'явлення паспорта та гуманітарної візи (vízum strpenie). За наступною допомогою зможуть звернутися тільки ті люди, які знаходяться у важкій фінансовій ситуації (непрацевлаштовані й ті, у яких немає майна в Чехії), але не більше ніж п'ять разів.

Виходить, в цілому біженці отримають право на шість гуманітарних виплат по 5000 крон. Через півроку, хто все ще потребує біженства, зможуть продовжити отримувати державну підтримку, але вже в рамках стандартної соціальної допомоги.

Вищевказані виплати припинять нараховувати за умови, якщо українці вже отримують від держави безкоштовне житло, харчування та засоби гігієни.

Також з 15 на 16 червня в Празі закрили центр допомоги біженцям. Замість цього їх прийматимуть в інших регіонах країни.

Згідно з прийнятим раніше законом, програма прийому українців повинна функціонувати і далі. Діятиме система заходів під назвою Lex Ukraine: вона зобов'язує адміністративні органи Чехії надавати українцям тимчасове житло, а орендодавцям платитимуть за це від 200 до 350 крон.

По материалам: Подробности