«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №16

 

МІФ №1: ПЛР-тести є радіоактивними

Поширюють відео, яке нібито доводить, що ПЛР-тести є радіоактивними і, відповідно, небезпечними. На відео жінка, що розмовляє німецькою, підносить паличку з ПЛР-тесту до приладу, який починає пищати. Підпис до відео російською повідомляє: «Радіоактивні тести ПЛР». 

ФАКТ: Перед нами типовий відеофейк. На відео паличку для ПЛР-тесту підносять до приладу, який визначає напруженість електричного поля. Цей прилад не призначений для вимірювання радіоактивного випромінювання. 

Більше інформації тут: ​​https://bit.ly/3mX4ngJ

 

МІФ №2: ​​Ротшильди запатентували метод тестування на COVID-19 за чотири роки до пандемії

У соціальних мережах з'явилася чергова конспірологічна теорія, пов’язана з пандемією COVID-19. Так, стверджується, що династія Ротшильдів запатентувала спосіб тестування на COVID-19 ще 2015 року, задовго до початку пандемії. Усе це, на думку прихильників теорій змов, вказує як на штучність пандемії, так і на тих, хто стоїть за «великим перезавантаженням».

ФАКТ: Йдеться про низку патентів щодо схожої технології – методики збору та аналізу біометричних даних і життєвих показників пацієнта або кількох пацієнтів одночасно. Першу спробу її запатентувати було зроблено у 2015 році. З часом технологія вдосконалювалася, подавалися нові заявки на патенти, а в 2020 році з’явилася згадка про COVID-19.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3qT6KlY

 

МІФ №3: Очільник ВООЗ заявив, що вакцини проти COVID-19 «використовують для вбивства дітей»

У соціальних мережах розповсюджують чергову дезінформаційну новину про те, що генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебрейесус нібито визнав «смертоносність» вакцинації проти COVID-19. «Як ми бачимо, деякі країни використовують бустери [вакцини проти коронавірусу] для вбивства дітей, що є неправильним», – цитують очільника ВООЗ користувачі. 

ФАКТ: ​​Генеральний директор ВООЗ став об’єктом для поширення дезінформації після того, як зробив обмовку під час виступу перед пресою 20 грудня 2021 року. Тедрос Гебрейесус на пресбрифінгу розкритикував масові програми ревакцинації проти COVID-19, які стартували в заможних країнах. Очільник ВООЗ наголосив, що в усьому світі на тлі пандемії збільшується розрив у доступі до вакцинації між розвиненими промисловими країнами та державами, які лише почали розвиватися. Гебрейесус наголошував на тому, що на тлі нового штаму «Омікрон» необхідно замислитися про перерозподіл вакцин.

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/3t1gTjb

 

МІФ №4: У Франції поліція тікає від протестувальників проти карантинних обмежень

Користувачі соціальних мереж заявляють про те, що у Франції поліція втікала від протестувальників проти коронавірусних обмежень. Доказом нібито є відео такої події. На ньому видно, як під час вуличних заворушень у поліцейських, що відступають, жбурляють різними предметами і б’ють їх.   

​​ФАКТ: Оприлюднене відео не має нічого спільного із пандемією COVID-19 та пов’язаними із нею обмеженнями. Причиною вуличних заворушень у Франції стало рішення влади заборонити зйомку поліцейських.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/34m2Ha7

 

МІФ №5: Маніпуляція: 2,5 мільйона жертв після вакцинації від COVID-19 – статистика ВООЗ

Користувачі мережі поширюють нібито офіційну статистику Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) побічних ефектів від різних препаратів, серед яких і вакцина від COVID-19. «ВООЗ опублікувала статистику побічних реакцій від їхніх різних хімікатів. В останньому рядку красується COVID-вакцина з рекордом майже 2,5 млн. жертв. Всього за рік!», – йдеться у дописі. 

ФАКТ: Наведена таблиця не є офіційною статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я. База VigiAccess є сховищем звітів про ймовірні побічні ефекти різних лікарських препаратів. Дані з бази не означають, що лікарський препарат або діюча речовина викликають ефект, що спостерігається, або є небезпечними для використання. Також не можна порівнювати безпеку лікарських засобів, використовуючи інформацію з VigiAccess.

Більше у спростуванні: ​​​​https://bit.ly/3rN0eP

Источник: МОЗ