29 грудня Кабінет Міністрів України ухвалив План заходів із реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2022 рік. План заходів, як і Національна стратегія, спрямовані на формування безпечних, комфортних та здорових умов навчання в закладах загальної середньої освіти, опанування учнями знань і навичок, необхідних для безпечного та здорового способу життя. 

Міністерство охорони здоров’я долучиться до реалізації цього плану в таких напрямах: 

  • Проведення досліджень щодо рівня фізичної активності учнів та поширеності дитячого ожиріння.
  • Навчання працівників закладів загальної середньої освіти наданню домедичної допомоги та працівників психологічної служби в системі освіти – створенню безпечних і здорових умов, що сприяють охороні психічного здоров’я.
  • Організація проведення безоплатного медичного огляду учнів, моніторингу стану їх здоров’я, здійснення лікувально-профілактичних заходів.
  • Проведення заходів, спрямованих на формування здорового та безпечного способу життя, культури недискримінаційної, ненасильницької, безконфліктної комунікації тощо.
  • Організація розроблення і розповсюдження інформаційних матеріалів щодо здорового та безпечного способу життя.
  • Підтримки інформаційного порталу з реформування системи шкільного харчування.

У межах цьогорічного плану заходів МОЗ:

  • розробило норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;
  • розробило Порядок медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти;
  • забезпечило безоплатне проведення медичного огляду учнів та моніторингу стану їх здоров’я;
  • реалізувало інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на формування в учасників освітнього процесу культури здорового харчування;
  • здійснювало комунікаційну підтримку та популяризацію формування культури харчування та правильних харчових звичок шляхом зміни поведінки учасників освітнього процесу за допомогою засобів масової інформації, представників громадських організацій.

Формування безпечного та здорового освітнього середовища – необхідна умова для забезпечення права дітей на освіту, охорону здоров'я, отримання якісних освітніх та медичних послуг. Ухвалений план і його реалізація допоможуть сформувати системний підхід до культури здорового та безпечного способу життя у суспільстві, а також налагодити співпрацю різних соціальних інституцій для досягнення цієї мети. 

Основна мета реалізації національної стратегії та плану заходів – це створення сучасного, розвивального, безпечного, комфортного та інклюзивного освітнього середовища, яке сприяє збереженню та зміцненню здоров’я, захисту від небезпек, підвищенню рухової активності дітей.

Довідка: 

Національна стратегія розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі розроблена Міністерством охорони здоров’я України й ухвалена Указом Президента України №195/2020 від 25.05.2020. План реалізації Національної стратегії затверджується щорічно.

Источник: МОЗ