Препарати інсуліну для лікування діабету І типу та препарати для лікування нецукрового діабету (десмопресин), які підлягають реімбурсації, включено до Національного переліку основних лікарських засобів.

Завдяки цим змінам, хворі на діабет українці отримають доступ до необхідних ліків, у тому числі препаратів інсуліну, за рахунок бюджетних коштів у рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Нацперелік містить лікарські засоби, які медичні заклади зобов’язані закуповувати в межах покриття 100% потреби для лікування пацієнтів.

Також препарати інсуліну можна отримувати за програмою реімбурсації “Доступні ліки” – для цього потрібно спочатку отримати електронний рецепт.

Електронний рецепт на препарати, що входять до програми реімбурсації “Доступні ліки”, а це: препарати для лікування діабету (цукрового та нецукрового), лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, астми, розладів поведінки і психіки, а також епілепсії – створює сімейний лікар.

Щоб отримати ліки за цією програмою, потрібно зробити 2 кроки:

  • Звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначено міжнародну непатентовану назву препарату – діючу речовину (для препаратів інсуліну – торгову назву). На телефон пацієнта надійде смс з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері. Він має вигляд інформаційної пам’ятки, яка містить номер рецепту та код підтвердження.
  • Прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепту та отримати потрібні ліки. Знайти аптеки допоможе мапа з аптеками на дашборді НСЗУ —  “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” або оператор контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.
  • Національна служба здоров’я України відшкодовує аптекам кошти за ліки, які отримали пацієнти.

    З 1 жовтня кількість аптек, де пацієнт може отримати інсуліни, зросла в 4,6 раза. Договір із НСЗУ на відшкодування інсулінів уклали 855 аптек — юридичних осіб. Погашено 303 тисячі е-рецептів на препарати інсуліну.  

    Ліки за електронним рецептом можна отримати по всій країні, де працюють:

    • 11 396 аптек і аптечних пунктів, які відпускають медпрепарати за програмою  “Доступні ліки”;
    • 7 539 місць відпуску інсулінів;
    • 7 377 місць відпуску препаратів для пацієнтів з нецукровим діабетом;
    • 9 369 аптек і аптечних пунктів, які відпускають ліки проти епілепсії, розладів психіки і поведінки.

    Источник: МОЗ