Співробітники Служби безпеки України ліквідували найбільшу в Україні мережу із підроблення документів про COVID-вакцинацію. Масштаби незаконної діяльності вражають, адже лише за один місяць роботи  порушники отримали «прибуток» у розмірі 5 млн грн. Про це йдеться на сайті СБУ. 

“Наразі це найбільша за кількістю виготовлених COVID-фальшивок мережа в Україні”, — йдеться в повідомленні СБУ. 

Відомо, що до організації протиправної діяльності причетні двоє мешканців столиці. До своєї схеми вони також залучили декількох керівників медзакладів та 6 сімейних лікарів з різних областей. За різні суми медпрацівники вносили недостовірну інформацію про вакцинацію до електронної системи охорони здоров’я. Щоб надалі ті, хто заплатив гроші, могли згенерувати в Дії COVID-сертифікат. 

Також у ході слідства з'ясувалося, що для передачі «списків» на оформлення фіктивних документів залучалися також посередники. Через них організатори підтримували зв'язок із медпрацівниками та замовниками, а також передавали гроші. 

За матеріалами СБУ, вирішується питання щодо повідомлення організаторам схеми про підозру у вчиненні злочину та обрання судом міри запобіжного заходу. У межах кримінального провадження триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин незаконної діяльності і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї. 

Источник: МОЗ