Міністерство охорони здоров’я у співпраці з проєктом USAID ReLAB-HS та Всесвітньою організацією охорони здоров’я розпочало роботу над створенням проєктного офісу з упровадження реформи реабілітації.

“Нині система реабілітації людей з інвалідністю працює далеко не на повну потужність. Реформа цієї системи є вже вимогою часу і можливістю позбутися застарілих стандартів і підходів, адже за результатами змін ми зможемо комплексно підійти до управління ресурсами, спрямувати політику на відновлення функціонування та зменшення рівня інвалідизації, оновити систему оцінки втрати працездатності чи функціональності для встановлення статусу людини з інвалідністю тощо”, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зараз МОЗ працює над створенням міжвідомчої робочої групи, що формуватиме основні пріоритети реформи, а також власне офісу підтримки реформи. Офіс підтримки складатиметься з експертів у реформі реабілітації й публічного управління та працюватиме над імплементацією Системи керування реабілітацією.

Зокрема функціями офісу будуть:

  • аналіз та розробка нормативно-правової бази реформи;
  • функціональні зміни системи реабілітації, в тому числі інтеграція розрізнених систем реабілітації для формування цілісної системи;
  • розробка ІТ інструментів для оцінки рівня функціонування особи на основі МКФ; 
  • розробка моделі соціальної підтримки/послуг та встановлення інвалідності та її провадження;
  • підвищення кваліфікації наявних фахівців та формування нормативно-правової бази для модернізації навчальних програм з реабілітації в закладах вищої освіти.

Источник: МОЗ