«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №11

МОЗ спільно з освітньою платформою StopFake продовжують інформаційний проєкт «Чистий мозок». Представляємо Вам нову підбірку спростувань.

 

МІФ №1: Вакциновані можуть передавати вірус через шкіру та викликати викидні, – Pfizer

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що в офіційних документах компанії Pfizer нібито підтверджено можливість викидня навіть у результаті контакту зі шкірою вакцинованих.

ФАКТ: У клінічних випробуваннях Pfizer немає ніяких даних про підтверджені випадки викиднів унаслідок контакту зі шкірою вакцинованої людини. У дослідженні сказано лише про те, що слід повідомляти про випадки, коли вагітна жінка контактувала з досліджуваним препаратом через шкіру або вдихання. Така реєстрація контактів є стандартною міжнародною практикою клінічних випробувань і не свідчить про доведені ризики вакцинації для вагітних жінок.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3o79xHQ

МІФ №2: МОЗ не підтвердив епідемію COVID-19  

Користувачі у соцмережах заявляють про те, що «ані епідемії, ані пандемії, ані карантину немає», і це нібито підтвердили в українському МОЗ. Як доказ наводиться відповідь Центру на інформаційний запит, у якому йдеться про те, що «за період з 01.03.2020 по 01.08.2021 епідемій на території України не зареєстровано».

ФАКТ: Центр громадського здоров’я МОЗ пояснив у коментарі для StopFake, що це – лише особливість використання термінів, адже в нормативно-правових актах використовується не термін «епідемія», а «медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня», тому на запит про надання списку епідемій з документами, які їх встановлюють, була дана саме така відповідь. Усі офіційні рішення та документи, видані урядом і МОЗ стосовно протидії розповсюдженню COVID-19, знаходяться на офіційному сайті covid19.gov.ua.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3D8fjxh

МІФ №3: Понад 75 спортсменів раптово померли або серйозно захворіли після вакцинації

Поширюють інформацію про те, що за останніх 5 місяців понад 75 спортсменів раптово померли або серйозно захворіли через  «генну вакцинацію» від COVID-19. При цьому користувачі посилаються на статтю німецького новинного агентства Report 24. До публікації додається список спортсменів, який нібито доводить, що останнім часом серед них почастішали випадки зупинки серця.

ФАКТ: ​​Немає жодних доказів того, що всі згадані спортсмени були вакциновані від COVID-19. Список із 75 спортсменів був складений довільно і включає як серцеві напади у літніх тренерів, так і випадки раптової зупинки серця у молодших спортсменів. Останні також сталися з різних причин, включаючи спадкові. Попри поширювані твердження, зростання кількості серцевих нападів у спорті за «останніх 5 місяців» не було зареєстровано.

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/3DbnyZk

МІФ №4: Білл Гейтс визнав неефективність вакцин проти COVID-19

Фігурант безлічі теорій змови, філантроп Білл Гейтс знову став головним героєм антивакцинаторських дезінформаційних публікацій. У постах, що поширюються в соціальних мережах, стверджується, що Гейтс «нарешті визнав»: вакцинація проти COVID-19 нібито «не працює». «Експеримент в умовах «перезавантаження» над піддослідною групою триває!» – резюмується в аналогічних постах. 

​​ФАКТ:  Уривок інтерв’ю з Біллом Гейтсом, у якому філантроп розмірковує про пандемію, вирвано із контексту. Гейтс не говорив про те, що вакцини проти COVID-19 «неефективні» або «не працюють». Навпаки, він наголосив, що препарати проти COVID-19 допомагають уникнути інфікування вірусом та захистити своє здоров’я. Водночас він зауважив, що вакцини не блокують поширення вірусу, а сповільнюють його віральність.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3EaWquI

МІФ №5: У Німеччині лікар наклав на себе руки через «брехню про вакцинацію»

Деякі ЗМІ, а також користувачі соціальних мереж почали поширювати інформацію про те, що очільник клініки німецького міста Хемніц Томас Йєнджес наклав на себе руки нібито через «брехню про вакцинацію». Повідомляється, що свої міркування щодо вакцинації від COVID-19 він нібито залишив у передсмертній записці.

ФАКТ: Очільник  клініки Хемніца доктор Томас Йєнджес дійсно помер. Однак немає жодних доказів того, що його передсмертна записка існує. Ні управління охорони здоров’я Німеччини, ні поліція, ні мер Хемніца не підтвердили існування передсмертної записки Томаса Йєнджеса.

Більше у спростуванні: ​​https://bit.ly/3FXyqvI

Источник: МОЗ