Україна поставила собі за мету здійснити 48 млн щеплень проти COVID-19 до кінця 2021 року. Передусім, захисту потребують люди літнього віку, медичні працівники, зважаючи на ризики захворювання. Щоб досягти цих показників за якими стоїть життя та здоров’я мільйонів українців, ми повинні нарощувати темпи вакцинації. Цьому, зокрема, сприяє обговорення та поширення досвіду між регіонами, яке наразі триває в форматі круглих столів в усіх обласних центрах України. 

9-12 листопада до проведення круглих столів «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні» долучилися Дніпропетровська, Донецька, Луганська та Харківська області. Круглі столи стали містком між регіонами. 

Ці заходи, завданням яких є висвітлити приклади успішної співпраці між владою, медичною спільнотою, громадськістю з питань вакцинації пріоритетних груп – медичних працівників і осіб старше 60 років від COVID-19; розробити рекомендації в рамках співпраці для підвищення прихильності до вакцинації від COVID-19 населення області.

У Дніпропетровській області двома дозами охоплено 24% населення. Охоплення щепленнями категорії 60+ становить 26,4% (2 дози) та 35,9 (1 доза). Як і в інших регіонах, відсоток вакцинації літніх людей залишається низьким.

Серед медиків дві дози вакцини мають лише 65% осіб, однією дозою щеплено 91% медичних працівників.

Статистика свідчить, що 91-93% госпіталізованих з коронавірусною хворобою людей на Дніпропетровщині – невакциновані.

Щоб збільшити охоплення вакцинацією, в області посилюється комунікація з бізнесом, збільшується кількість пунктів вакцинації. Долучаються до інформування населення і священнослужителі.

“Ми готуємо нараду зі священнослужителями, щоб запросити їх сюди і переговорити із кожним про питання вакцинації. У віддалених районах ми вже мали такий досвід, зробили мобільні групи, які у неділю виїжджали на місця. Думаю, це дасть свої результати, коли населення буде приходити, то будуть бачити, наші пункти вакцинації”,  – сказала під час круглого столу в.о. департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської ОДА Вікторія Кулик.

“Масові центри вакцинації – це для молоді. Для похилого віку вакцина повинна бути у кожного лікаря на прийомі. Коли отут є людина, то її треба вакцинувати, тому що вона довіряє тому лікарю, який зараз тут є”, –  наголосила Керівниця регіонального осередку ГО “Батьки за вакцинацію”Олена Кондратенко.

“Соціальні працівники, які працюють з людьми похилого віку в територіальних центрах, говорили про те, що ті можуть втратити людину, яка за них піклується. Тобто соціальний працівник не прийде до людини, яка не щеплена, адже не хоче заразити цю людину. І деякі прислухаються до соцпрацівника, тому що це єдина людина, з якою вони спілкуються і бачать кожного дня”, – сказала представниця Департаменту соціальної політики Юлія Дмитрова.

У Донецькій області двома дозами щеплено всього лише 8% від загального населення. Люди похилого віку становлять 31% населення області, і вони отримали лише 25% введеної вакцини. Двома дозами щеплено 11,7% літніх людей, однією дозою – 18,2%, і це критично мало. Охоплення щепленнями категорії медиків становить 55% (2 дози) та 71% (1 доза).

До учасників круглого столу у м.Краматорськ звернувся Емануель Бруні, координатор Кластеру охорони здоров’я Бюро ВООЗ (The Health Cluster WHO) в Україні. Кластер координує 57 партнерів в Донецькій і Луганській областях з 2016 року. «Ми зараз у другому році пандемії і беремо участь у завданнях щодо боротьби з пандемією COVID-19. Ми почали з декількох інструментів – контроль, тестування і відповідь. Зараз вакцинація є дуже важливим інструментом, щоб покращити доступ людей до охорони здоров’я. Роль партнерів у тому, щоб фасилітувати, допомагати усім, що стосується вакцинації. Це транспортування, комунікації, також розуміння, як мотивувати населення вакцинуватися. Всі партнери хочуть допомогти департаменту охорони здоров’я і усім мешканцям Донецької області», – зазначив Емануель Бруні.

В області є заклади та територіальні громади, де показники охоплення вакцинацією перевищують загальнообласні. Своїм позитивним досвідом поділилися керівники Криворізької громади, м.Селидове, м.Торецьк, м.Бахмут, ГО «Асоціація сімейних лікарів Донецької області».

Зокрема, був організований виїзд лікарів на підприємства, де вони інформували та вакцинували працівників. Проводяться тренінги для лікарів, на яких аналізують та викривають міфи. Добре працює реклама на місцевому телебаченні з адресами центрів вакцинації, реклама вакцинації в громадському транспорті. Організовані виїзди мобільних бригад до літніх людей. Місцева влада знаходить можливість преміювати медиків, які працюють у вихідні дні та проводять роз’яснювальну роботу.

“Більшу частину роботи робили наші лікарі, але, звичайно, ми сумісно працювали. Перше, це був особистий приклад. Ми поїхали до освітян: по школах, по дитячих садках, провели бесіди. Наші лікарі виїжджали з лекціями, які проводили на сільгосппідприємствах, по селах про те, що потрібно вакцинуватися, і про те, що ризики захворюваності набагато зменшуються, про дезінформацію в соцмережах щодо неефективності вакцини. Так само, велика робота проводилася з керівниками підприємств, які так само спочатку своїм прикладом показували, а пізніше направляли своїх працівників на вакцинацію”, – розповіла під час круглого столу Голова Криворізької ОТГ Анна Павлова.

“Сімейні лікарі зараз у двох іпостасях: до 80% вони є і лікарі, які приймають пацієнтів з ковідом, і ті ж самі лікарі беруть участь у вакцинації. Тому зараз, по-перше, ми проводимо тренінги на базі нашого Центру як для сімейних лікарів, так і для медичних сестер. І ми вивчаємо всі проблеми, так звані міфи, які є в першу чергу серед медичних працівників, тому що вони є носіями тої ідеї, що треба вакцинуватися. Якщо сімейний лікар впевнений, що вакцинація – це добро і вона допомагає пацієнту, то його пацієнти будуть щеплені,” – наголосив голова ГО Асоціація сімейних лікарів Донецької області Олександр Власенко.

“Дуже активну роботу веде самоорганізація нашого населення. Ми, співпрацюючи з квартальними самоорганізаціями, просимо ходити їх по домівках та запрошувати людей вакцинуватися. Вони мають дуже тісний контакт із лікарями, тож після того, як вони виявили в себе на кварталі людину, яка хоче вакцинуватися, виїжджає мобільна бригада та вакцинує людей якомога швидше та вигідніше для самої людини на місці”, – додав секретар міської ради м. Селидове Руслан Суков.

У Луганській області наразі одну дозу вакцини отримали 211 277 мешканців області, повністю вакциновано 147 074 особи. В області працює 55 пунктів щеплень, 18 мобільних бригад та 11 центрів масової вакцинації. 

У Луганській області серед людей у віці старше 60 повністю вакциновано лише 17,7% осіб. За показниками охоплення медиків Луганська область перевищила загальноукраїнську статистику. Так, однією дозою щеплено 100%, двома дозами – 70% медиків.

Запорукою успіху в громадах та закладах, які демонструють найвищі результати, є постійна підтримка з боку місцевої влади, власний приклад керівників громад і райради, які публічно розповіли про те, що зробили щеплення та поділилися своїми враженнями. Також важлива злагоджена команда медиків, робота мобільних вакцинальних бригад на виїзних сесіях на підприємствах у сільській місцевості. Щоб охопити щепленнями якомога більше селян, були організовані пункти вакцинації на базарі.

“Від початку вакцинація в нашій області відбувається під особистим контролем голови облдержадміністрації, профільного заступника і нашого Департаменту охорони здоров’я. Ми постійно моніторимо проведення вакцинації, в соцмережах постійно транслюємо виступи, створюємо брифінги, доповідаємо про результати вакцинації щонеділі, а на сайті облдержадміністрації повідомляємо щоденно,” – доповів під час круглого столу в м.Сєвєродонецьк Директор департаменту охорони здоров'я Луганської ОДА Юрій Стогнієв.

“ОТГ дуже нам допомагає. Першою у нас була вакцинована голова ОТГ, це було висвітлено в соціальних мережах. В нашу інформаційну роботу залучені всі старости, ми охопили майже всі віддалені точки нашої громади. Підтримка є і з боку громади, і з боку адміністрації, і з боку районної ради,” – додала Головний лікар Старобільського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олександра Антоненко. 

У Харківській області двома дозами щеплено 23% загального населення. Серед людей у віці 60+ двома дозами щеплено 24,1% населення, одну дозу отримали 33,4% осіб літнього віку. Це практично відповідає загальноукраїнським показникам.

Серед медиків повністю щеплені 61%, одну дозу отримали 77% медичних працівників.

Статистика Харківщини свідчить, що 92-97% госпіталізованих з коронавірусною хворобою пацієнтів – це невакциновані люди.

Щоб сприяти збільшенню охоплення вакцинацією, в області працює пересувний центр, мобільні центри вакцинації. Основним джерелом достовірної інформації для пацієнтів є лікар первинної ланки. Влада Харківщини закликає громадян свідомо ставитися до вакцинації як до механізму, який може запобігти ризикам (перевантаження системи охорони здоров’я, вигорання лікарів, втрати людей).

У області приватні клініки долучаються до вакцинації, в тому числі виїжджають до пацієнтів на вакцинацію від COVID-19 на соціальних засадах. 

“У мене великі сподівання на первинку, тому що, виходячи з реформи, яка реалізується, людина сама обирає сімейного лікаря. Якщо вона обирає для себе лікаря, то має певний рівень довіри до нього. Якщо цей лікар дасть настанову іти вакцинуватися, то люди будуть це робити”, – сказав під час круглого столу заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк. 

“Ми залучили багато приватних центрів до вакцинальної кампанії. У нас у місті понад 7 центрів, приватних клінік, які не тільки щеплюють у себе, але й виїжджають бригади і вакцинують. З однієї з таких потужних клінік приходив керівник й сказав, що не потрібно з цього грошей, що вони соціальна компанія і хочуть допомагати людям. Вони працюють на таких соціальних засадах і дають непогані результати”, – додав Директор департаменту охорони здоров’я Максим Хаустов. 

Публічне обговорення шляхів покращення рівня вакцинації проти COVID-19 серед медиків та літніх людей відбулося вже в 23 регіонах України. Наступні заходи заплановані у Київський області та м.Київ.  Підпишіться на Youtube-канал «Коаліція за вакцинацію», щоб не пропустити майбутні події: https://bit.ly/KZVSubscribe

Круглі столи відбуваються в межах адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Адвокаційна кампанія спрямована на покращення поінформованості щодо вакцинації від COVID-19 серед пріоритетних груп населення  та створення додаткових можливостей для досягнення високих охоплень серед медичних працівників і літніх людей.

  • Читайте перевірену інформацію про вакцинацію на державному сайті https://vaccination.covid19.gov.ua
  • Підпишіться на Facebook МОЗ із щоденними оновленнями https://www.facebook.com/moz.ukr 
  • Збірник “100+ відповідей на запитання про вакцинацію від COVID-19” https://bit.ly/100answers_vaccov_new 

Источник: МОЗ