26-29 жовтня у містах Чернівці, Івано-Франківськ, Львів, Ужгород відбулися круглі столи з питань адвокації вакцинації від COVID-19. Ці обговорення на рівні громад є одними з ключових заходів, що сприятимуть оперативному просуванню вакцинації проти COVID-19 в пріоритетних групах. 

Згідно з рекомендаціями у всьому світі, дві групи залишаються пріоритетними щодо вакцинації проти COVID-19 протягом усіх етапів вакцинації. Це медики та люди літнього віку. Охоплення серед медиків в Україні зараз високе, однак люди похилого віку складають 25% населення, але Україна поки не змогла охопити їх пріоритетною вакцинацією. 72% вакцини було використано на вікову групу 20-59 років. 

Вже 15 регіонів долучилися до проведення зазначених круглих столів.

У Чернівецькій області 99% пацієнтів на госпітальних місцях – це невакциновані люди. В реанімаційних відділеннях майже немає вакцинованих.

В області двома дозами щеплені 14,5% населення. У категорії людей літнього віку у Чернівецькій області щеплено 1 дозою – 21,2%, 2 дозами – 16,9%.

Люди похилого віку складають 21% від усього населення, і вони отримали лише 23% введеної вакцини. Чернівецька область вже має охоплення першою дозою 100% медиків, і 77% вакциновані двома дозами.

Громади, яким вдалося досягти найвищих показників вакцинації, досягли цього завдяки тому, що керівники ОТГ особистим прикладом та спілкуванням переконували людей вакцинуватися. Також було забезпечено наближення вакцини до людей, щоб при першому імпульсі людей зробити щеплення, вони знали, як і де це зробити. Тому в області відкриваються нові пункти щеплень.

“Вивчаючи думку людей категорії 60+, ми побачили, що більшість цих людей або багато слухають пропаганду проти вакцинації, або мають певні релігійні переконання. Та мені хотілось би вірити, що це люди, які вже вирішили всі свої невідкладні справи, роботу, і можуть нарешті потурбуватися про себе, про своє життя і здоров’я, що їм ще треба бути з онуками і дітьми, що вони ще потрібні Буковині в цілому, тому прийдуть зараз масово вакцинуватися”, – сказала заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак. 

У Івано-Франківській області серед медиків охоплення щепленнями становить відповідно 100% (одна доза), та 72% (дві дози), то серед людей у віці 60+ ці показники одні з найнижчих в Україні. Так, однією дозою щеплено 20,5%, двома дозами – 15,7% літніх людей. 

Разом з тим, стаціонари заповнюються важкими хворими на COVID-19, і більшість з них – це люди похилого віку.

Серед напрацювань області – робота зі старостами ОТГ, залучення священнослужителів до поширення доказової інформації, наради за участю голів ОТГ та МБФ «Карітас», Укрпошти. Розроблення листівок за тематикою, які листоноші поширюють при відвідуванні пенсіонерів.

“Ми працюємо безпосередньо зі старостами ОТГ. У нас вже є практика виїздів на пункти щеплення, запрошення на зібрання у старостинських округах. До такої кампанії ми активно залучаємо і священнослужителів, тому що дуже багато населення прислухається якраз до священників.

Щодо категорії людей похилого віку, то також у нас відбувалася нарада, на яку були запрошені представники “Карітасу”, “Червоного хреста”, Укрпошти, і де ми розробили листівки, які листоноші розповсюджують при відвідуванні пенсіонерів. І це є дійсно дієво”,  – розповіла заступник голови Івано-Франківської ОДА Людмила Сірко. 

“На доручення голови ОДА ми подовжили роботу Центрів вакцинації до 20 години – це дасть можливість розтягнути в часі черги, і збільшили кількість реєстраторів при мобільних бригадах, які вакцинують”, – додала вона.

Для того, щоб допомогти наблизити роз’яснювальну роботу до населення, рішенням комісії ТЕБ та НС нашого регіону було доручено регіональним координатором місцевого рівня (це 6 осіб), визначити у всіх 62 громадах відповідальних за роз’яснювальну роботу, а також за складання списків тих, хто виявив бажання вакцинуватися вже, і в кого є покази про відтермінування, щоб ми розуміли скільки вакцини нам потрібно замовляти”, – додав обласний координатор з вакцинації від COVID-19 Микола Стовбан.

Наразі Львівська область є лідером за охопленнями у категорії 60+. Однією дозою щеплено 41,2%, двома дозами – 31% людей літнього віку. Разом з тим, люди похилого віку складають 22% від населення області, але вони отримали лише 22% введеної вакцини.

У Львівській області бачимо активну позицію медичних працівників. В категорії медиків першу дозу отримали 100%, двома дозами щеплені 72% осіб.

“Питання освітньої, роз’яснювальної роботи стоїть у нас на передньому плані. До цього залучено не тільки безпосередньо заклади охорони здоров’я, а також Центр профілактики захворюваності, представники Центру громадського здоров'я. В кожному закладі створені групи спікерів, які можуть доносити інформацію до населення належним чином, через різні форми, із залученням соціальних мереж та засобів масової інформації”, – повідомив координатор з питань вакцинації від COVID-19 у Львівській області Олег Когут.

Показовим для Львівщини, як і для всієї України, є досвід м. Моршин, де навесні був реалізований пілотний проєкт із вакцинації населення. Проєктом було передбачено вакцинувати більшість населення,  що дало можливість створити максимально безпечні умови й можливості перебування людей, які приїжджають в Моршин для відновлення здоров’я. 

“Сьогодні 75% дорослого населення Моршина мають одну дозу вакцини, і 74% повністю вакциновані. Особливість Моршина в тому, що коли була червона зона у квітні, майже всі санаторії були закриті – люди залишилися без роботи, бюджет недоотримував кошти. Таким чином великим мотиватором вакцинуватися був економічний чинник: люди хотіли працювати, і ми хотіли, щоб повернулися туристи. Також спрацювала добра координація і позиція лікарів, які особисто обдзвонювали своїх клієнтів”, – розповів під час круглого столу міський голова м. Моршин Руслан Ільницький.

“Завдяки сприянню і спільній роботі громадських організацій, медиків, освітніх платформ, органів місцевого самоврядування ми маємо можливість забезпечити підвищення рівня освітньої ситуації в регіоні та рівень здоров'я населення”, – додала Мар'яна Іськів, представник громадської організації Ротарі клуб “Львів-Княжий”.

Закарпатська область є одним з регіонів, що відстають за темпами вакцинації. Двома дозами в області щеплено лише 12,4% дорослого населення.

Охоплення щепленнями людей у віці 60+ становить 20,2% (1 доза) та 16,2% (2 дози), і це, на жаль, також одні з найнижчих показників в Україні. Серед медиків області однією дозою щеплено 72%, а двома дозами – 56%.

“Ми ініціювали моніторингові візити до громади, де у нас спостерігаються нижчі показники вакцинації, щоб з'ясувати причини, щоб переконати населення вакцинуватися. Робота цієї моніторингової групи уже дає свої результати,” – зазначив Перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький під час круглого столу.

Серед заходів, які область вживає для покращення охоплення щепленнями в пріоритетних групах – поширення інформаційних листівок про вакцинацію для людей старшого віку через поштові скриньки, а також виїзди мобільних вакцинальних бригад у торгівельні центри, у супермаркети. У вихідні дні щеплення можна отримати в мобільному пересувному пункті просто на площі Ужгорода.

“Наша область останнім часом серед тих, хто лідирує у висвітленні теми вакцинації від COVID-19. Ми тісно співпрацюємо з районними державними адміністраціями, з об'єднаними територіальними громадами, активно поширюємо інформацію. У нас розроблена листівка, розрахована на категорію 60+, тобто людей, до яких важко достукатися через соцмережі, котрі не виходять з дому, але залюбки читають інформацію з роздруківок. Якраз наступного тижня ми будемо розповсюджувати її через поштові скриньки”, – повідомив начальник управління інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Закарпатської ОДА Роман Молдавчук.

Круглі столи стали містком, який допомагає різним територіальним громадам ділитися позитивним досвідом вакцинації та залучати громадський сектор до заходів із підвищення охоплення населення щепленнями.

В обласних центрах України триває публічне обговорення шляхів покращення рівня вакцинації проти COVID-19 серед медиків та літніх людей. Підпишіться на Youtube канал “Коаліція за вакцинацію”, щоб не пропустити майбутні заходи https://bit.ly/KZVSubscribe

2-5 листопада до проведення круглих столів з адвокації вакцинації проти COVID-19 долучаються міста Запоріжжя, Херсон, Миколаїв та Одеса. 

Круглі столи відбуваються в рамках адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Адвокаційна кампанія спрямована на покращення інформованості серед пріоритетних груп населення щодо вакцинації від COVID-19 і створення додаткових можливостей для досягнення високих охоплень серед медичних працівників і літнього населення.

 

Источник: МОЗ