При перетині державного кордону невакциновані громадяни мають встановити застосунок “Вдома”. При цьому сама цифрова послуга частково змінює своє призначення – додаток більше не відстежуватиме геолокацію, а через 72 години буде деактивований. 

Відповідні зміни затвердив Уряд, внесши зміни до постанови №1236 “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Відповідно до оновленого тексту документу, українці, які повертаються з-за кордону, та іноземці, які прибувають до України, і не мають свідоцтва чи сертифікату про вакцинацію, зобов’язані показати працівнику прикордонної служби активований додаток “Вдома”. Інакше – громадян України відправлятимуть на 14-денну обсервацію, а іноземцям відмовлятимуть у в’їзді на територію України.

Для реєстрації у застосунку “Вдома” чи на офіційному порталі потрібно вказати наступні дані:

  • прізвище, ім’я, по батькові особи (за наявності);
  • серія та/або номер паспорта; 
  • визначене особою місце самоізоляції; 
  • засоби зв’язку (номер телефону); 
  • Упродовж 72 годин до вищевказаних даних, в додаток має підтягнутися результат ПЛР або тесту на антиген, зроблений у верифікованих МОЗ лабораторіях України. Якщо будь-який із тестів покаже негативний результат, застосунок “Вдома” можна видаляти. У випадку ж позитивного результату варто діяти за розробленими рекомендаціями, тобто – подзвонити своєму сімейному лікарю.

    Водночас, якщо особа з будь-яких причин не здала тест після перетину кордону, через 72 години додаток деактивується, а інформація автоматизовано передається до правоохоронних органів, які надалі проводитимуть вибіркову перевірку за перебуванням в місці самоізоляції.

    Викладені зміни набирають чинності з моменту офіційної публікації Постанови. 

    Источник: МОЗ