«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів  №4

МОЗ спільно з освітньою платформою @StopFake продовжують інформаційний проєкт «Чистий мозок». Представляємо Вам нову підбірку спростувань.

 

МІФ №1: У Німеччині в результаті вакцинації померло 1254 людини

Користувачі поширюють інформацію про те, що в Німеччині в результаті вакцинації померло 1254 людини. 

ФАКТ: Ця інформація не відповідає дійсності. Згідно зі звітом німецького Інституту імені Пауля Ерліха, який реєструє несприятливі події після вакцинації, до них надійшло 1254 повідомлення про летальні випадки в різні часові інтервали після вакцинації. У більшості випадків точна причина смерті не визначена. В 48 випадках Інститут Пауля Ерліха вважає причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією COVID-19 можливим або вірогідним. У 31 з 48 осіб виникли тромбози. В інших 1206 випадках такого зв’язку виявлено НЕ БУЛО. 

Більше інформації тут: https://bit.ly/3as1ZrH

 

МІФ №2: Винайдено пластир, який імплантує 3D чип в організм під час вакцинації

Антивакцинатори поширюють неправдиві відео про нову розробку вчених зі США – пластир із вакциною. У дезінформаційних відео повідомляється, що розробка – не що інше, як «3D чип», який начебто імплантоватимуть в тіло, щоб  «підсадити» на вакцини ще більше людей. 

ФАКТ: Розробка вакцини на основі пластиру не має нічого спільного ані з «наночипом», ані з «імплантами». Вакцинний пластир – це альтернатива підшкірним ін’єкціям за допомогою шприців, такі пластирі нічого НЕ імплантують в тіло, а тимчасово приклеюються до шкіри.  Попри роки досліджень науковцями в усьому світі, пластирі з мікроголками перебувають на стадії експериментальної розробки і не використовуються ніде, крім наукових лабораторій. 

Більше інформації тут: https://bit.ly/3DChV7f

 

МІФ №3: На місці уколу вакциною з'являється штрих-код, який можна зчитати смартфоном 

У соціальній мережі Facebook поширюється коротке відео, на якому людина підносить до плеча смартфон і в телефоні з’являється штрихкод. Підпис до відео повідомляє, що це «штрихкод, він же ID-мітка на місці уколу», а всі вакциновані – «тепер товар». Одним із таких відео в українському сегменті соцмережі поділилися понад 91 тисячу разів. 

ФАКТ: Оригінал поширеного відео був завантажений в TikTok. Судячи з закадрового сміху, відео – жартівливе. Автор цього відеофейку використав програму AirDrop. Тобто не сканував плече, а отримав знімок зі штрих кодом від іншого користувача Apple. AirDrop – це спеціальна служба, яка може передавати файли за допомогою бездротового зв’язку на близькій відстані.

Більше про цей відеообман тут: https://bit.ly/309c2ji

 

МІФ №4: Щеплення робить усіх хворими – це засвідчує кров під мікроскопом 

Поширюються три зображення крові під мікроскопом: перше – нібито зроблене до вакцинації від COVID-19, друге – через 4 години після щеплення, і третє – за тиждень. Ці зображення начебто і доводять, що «щеплення робить усіх хворими», – так стверджують автори публікації. При цьому вони не вказують джерело цієї інформації, а також не пояснюють, що ж саме відбувається із кров’ю людини на третьому знімку – після вакцинації.

​​ФАКТ: Продемонстровані зображення крові не є достовірними. Немає ніяких доказів, що вони дійсно є зразками крові до і після вакцинації. По-друге, «монетні стовпчики» на третьому знімку не є доведеною ознакою патології в організмі людини. Вони можуть бути нормальною реакцією на процедуру забору крові, а також з’являтися при нагріванні зразків крові. Здатність формувати такі склейки з еритроцитів можна також розглядати як ознаку здорової крові в сенсі фізіологічного стану згортання.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3AENtHO

 

МІФ №5: «Біохімік» Янг виявив у вакцинах проти COVID-19 паразитів

Чергове «сенсаційне дослідження» про склад вакцин проти COVID-19 поширюється в соціальних мережах. Прихильники антивакцинації, посилаючись на дані «біохіміка, мікробіолога і клінічного дієтолога» Роберта Янга, повідомили, що «доктор» знайшов у препаратах проти коронавірусу «графен і колонію паразитів», а також безліч інших «небезпечних хімічних сполук».

ФАКТ: Ніяких «паразитів» у вакцинах немає – це фейк. Оксид графену також не є компонентом жодної зі схвалених до застосування вакцин від COVID-19, в тому числі мРНК – від Pfizer / BioNTech і Moderna. На сайті Міністерства охорони здоров’я України, а також на інших сайтах організацій охорони здоров’я можна знайти повні дані про склад усіх вакцин проти COVID-19. Ці дані є у відкритому доступі для широкого загалу.

Американець Роберт Янг – не «біохімік». У 2016 році його судили за медичну практику без ліцензії та шахрайство. До арешту він заробляв до $5 млн за рік на продажах БАДів з недоведеною ефективністю.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3FGEAAX

 

Источник: МОЗ