Минулого тижня в Україні розпочалася серія круглих столів, спрямованих на підвищення прихильності медичних працівників та літніх людей до вакцинації проти COVID-19. 

Ці групи населення є пріоритетними для вакцинації як відповідно до глобальних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), так і згідно з національним планом і Дорожньою картою з вакцинації населення від COVID-19.

Протягом 5-8 жовтня круглі столи на тему “Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні” відбулися у Тернополі, Хмельницькому, Рівному та Луцьку. 

Учасниками заходів стали представники місцевої влади, медичної спільноти, регіональних громадських організацій. В якості спікерів долучені експерти та фахівці національного та міжнародного рівня – представники Міністерства охорони здоров’я України, Бюро ВООЗ в Україні, Департаменту охорони здоров'я, Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ), Державного експертного центру України, Центру громадського здоров'я МОЗ України. 

Під час круглого столу з відеозверненнями виступили Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко та Голова Бюро ВООЗ в Україні Др. Ярно Хабіхт.

“МОЗ забезпечив наявність вакцин. Вже понад 23 млн доз  прибули в Україну. Ми забезпечили нові платформи для вакцинації: від розважальних центрів до наметів просто неба. Від мобільних бригад до автобусів для проведення щеплень. Тепер потрібно зробити все можливе, щоб громадяни мали до них доступ. Особливо категорії професійного та вікового ризику, щоб вони отримали інформацію і послуги там, де їм зручно. Саме в цьому їм потрібна чітка координація між громадами і системою охорони здоров'я. Прошу використати максимум ресурсу, аби мінімізувати відстань між вакциною і людьми. Безпечна країна починається з безпеки громади”, – звернувся до учасників заходу Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

“Тепер, коли ми маємо достатню кількість вакцин, ми можемо збільшити рівень вакцинації наших батьків, бабусь та дідусів та літніх родичів, аби захистити їх від серйозних ускладнень  COVID-19. З 10 млн літніх людей, старших за 60 років, кожен третій мешкає у містах сільського типу та селах. Саме голови громад можуть допомогти цим групам населення отримати доступ до інформації про вакцинацію проти COVID-19 вчасно та за допомогою коректних інформаційних джерел. Ми як представники ВООЗ в Україні та Міністерства охорони здоров'я України розпочали загально національну адвокаційну кампанію для підвищення охоплення вакцинацією серед пріоритетних груп. Ця адвокаційна кампанія спрямована на медичних працівників та людей похилого віку. Зустрічі відбудуться під час круглих столів за участі представників місцевої влади, місцевих громад та громадян”, – зазначив Голова Бюро ВООЗ в Україні Др. Ярно Хабіхт.

Як доповів Олександр Заіка, керівник національної програми імунізації Центру громадського здоров’я та радник міністра охорони здоров’я з питань імунізації на громадських засадах, нині триває зростання кількості хворих на коронавірус. За тиждень, що передував проведенню перших круглих столів, було зареєстровано 64 606 випадків інфікування COVID-19, що майже на 20 тисяч більше, ніж тижнем раніше. Динаміка розвитку хвороби повністю збігається з попереднім піком захворюваності. Попри те, що приріст захворілих і госпіталізованих дещо уповільнився, станом на зараз зайнято вже 22,5 тисячі ліжок людьми з підтвердженим COVID-19 та з підозрою. В Україні на сьогодні – 138,5 тис. активних хворих. Однак показники вакцинації проти коронавірусної хвороби за минулий тиждень становили лише 722 тис. щеплень.

 

Вусала Аллахвердієва, технічна експертка Бюро ВООЗ в Україні, наголосила, що серйозною проблемою є те, що більша частка вакцини використана не для пріоритетних груп, а для організованих груп населення. Серед людей у віці 60+ щеплено лише 15,4% людей, і спільними зусиллями ми маємо виконати зобов'язання перед людьми поважного віку, захистивши їх від COVID-19. Однак лікарі не можуть бути єдиними, хто за це відповідає. Система охорони здоров'я повинна отримати підтримку місцевої влади та громад на місцях, завдання яких – надати достовірну інформацію про вакцинацію та наслідки хвороби та організувати послугу, наблизивши її до людей. 

Тернопільська область є лідером за показниками вакцинації серед медиків. Так, усього по Україні щеплено 2 дозами – 62%, у Тернопільській області – 83%.

Разом з тим, серед осіб у віці 60+ щеплено 1 дозою всього 18,6%, 2 дозами – 14,8%, що є нижчим за загальнонаціональні показники та свідчить, що реальної пріоритизації цієї групи не відбулося. Також нижчими є показники вакцинації серед освітян. У Тернопільській області щеплено 1 дозою – 57%, 2 дозами – 42%. 

Як розповіла Ольга Ярмоленко, Директорка департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОДА, дієвою була робота мобільних бригад в селі. Таким чином вакцина була наближена до населення. Департамент домовлявся з селищними головами про приїзд мобільної бригади. Люди, які першими отримали таким чином щеплення, стали прикладом для інших селян. 

 

У Хмельницькій області наразі вакцинацією проти COVID-19  серед людей 60+ охоплено 21,3% осіб (одна доза)  та 17,8% осіб (дві дози). Серед освітян ці показники становлять 61% (одна доза) та 43% (дві дози). На превеликий жаль, охоплення медиків вакцинацією є нижчим за загальнонаціональні показники: 65% медиків отримали одну дозу, і 52% – дві дози.

 

“У нас активно працюють пункти щеплень в обох центрах ПМСД — це чотири постійних. І маємо достатню кількість тимчасових пунктів, які відкриваємо у разі необхідності. Після того, як до громади міста Хмельницького приєдналися певні села об’єднаної територіальної громади, ми почали працювати також на територіях цих сіл: збільшили кількість бригад там і встановили тимчасові пункти щеплень, в яких ми там працюємо”,  — зазначила лідер думок з питань вакцинації — головна педіатриня міста Хмельницький Ірина Кондратюк.

 

“Ми постійно акцентували увагу, що потрібно вакцинувати людей старшого віку, людей з різними хронічними патологіями і поступово, навіть на Центр вакцинації, на пункти щеплень до нас стали приходити люди старшого віку. Наразі ми продовжуємо з цим працювати: виїжджаємо організованими колективами з роз’ясненнями — це такі інтерактивні бесіди. З такими ж інтерактивними бесідами виїжджаємо до загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих садків, де на доступній людям — немедикам мові ми роз’яснюємо що таке вакцинація”, — додала вона.

 

У Рівненській області серед медиків однією дозою щеплені 81%, а 73% медиків вакциновані двічі. Ці показники є вищими за середні в Україні. Однак серед людей у віці 60+ показники нижчі за загальнонаціональні: однією дозою щеплені 17%, двома дозами — 12,1% осіб. 

 

“Вакцинація наших медичних працівників почалася поточного року в березні. Прикладом була адміністрація закладу. І наші працівники на початку березня дуже активно почали вакцинуватися. До нас приїздили бригади, Центр громадського здоров’я, і на сьогодні ми продовжуємо вакцинувати. Зараз в нашому закладі вакциновано 78,8% медичних працівників. Ми є лідером в області і плануємо найближчим часом досягнути до 100%”, — розповіла Валентина Хіночик, заступниця директора з медсестринства КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка». 

 

“Для сільського населення найважливішою є думка лікаря. Саме від того, як ми їм пояснимо ситуацію, розкажемо переваги і недоліки залежить вибір і рішення чи вакцинуватися чи не вакцинуватися. Тому ми проводимо заходи з інформування лікарів вторинної, первинної ланки з віддалених куточків, аби вони могли доступно донести цю інформацію до пацієнтів”, — додала Надія Ткачук, членкиня ГО «Асоціація молодих лікарів Рівненщини», лікарка-кардіологиня КНП «Костопільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування».

 

Серед медиків Волинської області охоплення однією дозою вакцини складає 91%, двома дозами – 70%. Ці показники є вищими за загальнонаціональні. Однак серед категорії 60+ охоплення в області є нижчими, ніж по Україні: одну дозу отримали 16,9%, двома дозами щеплені 13% людей старшого віку. 

 

“У нас стабілізувалася вакцинальна кампанія: це вакцинація як управлінців, освітян, так і пересічних громадян. Якщо в кінці літа був зріст кількості людей, які мали виїжджати за кордон, то зараз вакцинуються освітяни, управлінці. Ми завдячуємо Міністерству охорони здоров’я за те, що видали постанову про обов’язковість вакцинальної кампанії освітян, зокрема молодшої школи”,  — зазначила заступниця голови Волинської обласної державної адміністрації Людмила Тимощук.

 

Досягти успіхів у проведенні вакцинальної кампанії та захистити двома щепленнями проти коронавірусної хвороби 70% дорослого населення країни, відповідно до національного плану та Дорожньої карти вакцинації, можна лише спільними зусиллями. 

Зважаючи на це, Тимофій Бадіков, виконавчий директор Громадської спілки “Коаліція за вакцинацію”, який модерував захід, рекомендував створити регіональні координаційні групи з протидії COVID-19 в пріоритетних групах. Це має бути співпраця для адвокації вакцинації, поширення актуальних рекомендацій ВООЗ та НТГЕІ та успішних практик мотивації пріоритетних груп до вакцинації. Результатом такої співпраці стануть не лише статистичні показники, а, перш за все, збережені життя людей та спокійні умови праці медичних працівників. 

Наступні круглі столи відбудуться у м.Вінниця, м.Чернігів та м.Житомир.

Долучайтеся до заходів через Ютюб-канал ГС “Коаліція за вакцинацію” https://bit.ly/KZVSubscribe, ставте свої запитання учасникам через онлайн форму https://bit.ly/AskOnCovid19 

Круглі столи відбуваються в рамках адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу, за сприяння Центру громадського здоров’я МОЗ України та структурних утворень МОЗ в регіонах. Слідкуйте за анонсами на сайтах ОДА.

 

Источник: МОЗ