29 липня – вперше у Черкасах – на базі Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги, лікарі провели операцію з вилучення серця, нирок та печінки від одного донора для їх подальшої трансплантації декільком пацієнтам.

За інформацією Українського центру трансплант-координації, серце пересадили 59 – річному пацієнту в Черкаському обласному кардіологічному центрі. Пересаджувати його черкаським хірургам допомагали колеги з Національного Інституту Серцево-Судинної Хірургії ім М.М. Амосова. 

Дві донорські нирки були пересаджені в Черкаському обласному онкологічному диспансері.

Печінку донора було перевезено до Національного інституту хірургії та трансплантології, де її отримав 58 – річний чоловік, який вже декілька років знаходився в листі очікування.

Трансплантація стала можливою після згоди родичів на пожертвування органів донора. Пацієнт переніс важку черепно-мозкову травму, яка призвела до смерті головного мозку і не залишила йому жодних шансів на життя.

Підбір пар “донор – реципієнт” здійснила Єдина державна система трансплантації (ЄДІСТ).

Наразі стан пацієнтів стабільний. Попереду на них чекає тривалий шлях реабілітації.

Висловлюємо слова скорботи родичам донора та свою шану і подяку за їх вкрай важливе рішення.

Також дякуємо за злагоджену  та швидку роботу Патрульній поліції України, яка оперативно доставила бригаду лікарів з Києва до Черкас.

Трансплантація виконана за кошти державного бюджету відповідно до пілотного проекту з фінансування трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Источник: МОЗ