На важливості та необхідності створювати і розвивати повноцінне середовище для мешканців ОТГ, яке неможливе без медичної складової, наголосив сьогодні під час виступу на Форумі “Україна 30. Децентралізація” міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Обов’язок місцевої влади — підтримувати і брати участь у житті медичних закладів — закріплений у законі про місцеве самоврядування. Проте, це — не просто обов’язок. Це можливість впливати на розвиток медичної галузі та покращити якість медичних послуг, в першу чергу,  на території громади”, — підкреслив Віктор Ляшко.

Відповідно до соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування», саме покращення сфери охорони здоров’я очікують від новообраної місцевої влади мешканці громад. Тому забезпечення надання людям необхідних медичних послуг за місцем проживання означає підвищення якості і комфортності життя в регіоні. 

Віктор Ляшко зауважив, що місцева громада, яка інвестувала у розвиток та оснащення медичного закладу, згодом отримує у себе сучасну лікарню, яка не тільки надає фахові медичні послуги, а й виходить на самоокупність і починає заробляти сама. 

Приклади такої взаємодії — непоодинокі.

  • бажаючи дати можливість мешканцям отримувати допомогу за місцем проживання, Сновська ОТГ Чернігівської області взяла районну лікарню на баланс і прийняла програму підтримки молодих лікарів. Відтепер кожен з молодих фахівців може розраховувати на безоплатну квартиру та на суттєву щомісячну доплату (місцевий стимул). Медикам уже купили 2 квартири, одну отримав анестезіолог, іншу – педіатр.

  • Скалатська об’єднана громада Тернопільщини також взяла на баланс місцеву лікарню. У закладі повністю відремонтували три відділення, купили обладнання і зменшили витрати на комунальні послуги завдяки енергоефективним технологіям. 

Але є і негативні приклади: у місті Прилуки Чернігівської області пів року не прийнятий міський бюджет. Як наслідок, міська лікарня виживає самостійно, тільки за рахунок програми медичних гарантій. Куплена киснева станція, яка дозволяє забезпечити централізованим киснем як мінімум 54 ліжка в інфекційному відділенні, не може запрацювати, для цього міський бюджет повинен виділити додатково 1 млн грн. “Пів року чиновники граються в політику, забуваючи про необхідність підготовки до потенційно можливої нової хвилі коронавірусної хвороби. Такі речі неприпустимі, бо у пріоритеті завжди повинно бути здоров’я тв модернізації закладів охорони здоров’я. І це пріоритети нашої діяльності як уряду, та пріоритет нової програми Президента України «Здорова Україна».

Источник: МОЗ