itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Які три речі категорично не можна робити при COVID-19: відповідь лікаря

У Києві наразі спостерігається майже 100% заповненість ліжок ковідних відділень опорних клінічних лікарень. Про це в неділю ввечері, 18 квітня, в ефірі програми "Подробиці тижня" на телеканалі "Інтер" заявила лікар-пульмунолог Світлана Гук.

"Для того, щоб орієнтуватися, що взагалі відбувається, я дивлюся кожен день на сайті київської мерії табличку заповненості ліжок ковідних відділень опорних клінічних лікарень. І дійсно – там хвилеподібно. Є лікарні – 106%, є 88%. Загалом якщо взяти, то майже 100% заповненість лікарень – вона досі зберігається", – сказала вона.

Лікар також зазначила, що до сьогодні зберігається загальний рівень смертності 2%. Але з огляду на те, що більше людей хворіє, кількість тих, хто помирає, також більша.

За словами медика, змінилася й клінічна картина перебігу захворюваності. Крім того, люди часто погіршують свій стан, вдаючись до самолікування.

"У 17-й лікарні жовтень-листопад для нас були надважкими. Але тоді ми знали, що два тижні якщо ми, вибачте, протягнемо, то все – ми вже вискочили, можна видихнути. Зараз я бачу, що ситуація дуже часто погіршується на третьому тижні. І, можливо, це пов'язано із мутацією вірусу, а з іншого боку, ну такі речі люди роблять зараз на перших етапах хвороби! Самолікування страшне. Люди колють собі гормони в незрозумілих дозах у непотрібний час, начебто відчувають якесь покращення, але на третьому тижні картина розгортається, і там вже ну дуже важко з цим упоратись", – пояснила Світлана Гук.

Лікар наголосила, що в жодному разі самостійно не можна робити три речі: призначати собі гормони, призначати антибіотики й кроворозріджувальні. 

"Ви не те, що не допоможете собі – ви зробите надто гірше", – підкреслила вона. 

"Я не можу сказати, що зараз лікувати важче стало. Але отака якась розхлябаність… люди з ковідом дозволяють собі гуляти", – додала медик.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал  та дізнавайтесь про всі новини в Україні першими.