itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Зерно з України експортуватимуть через три порти - Умеров

Експорт зерна з України відбуватиметься через порти Одеса, Південний та Чорноморськ. У майбутньому кількість портів може бути розширена. Про це заявив "Суспільному" народний депутат України IX скликання, член української делегації на переговорах із Росією Рустем Умеров. 

Експорт відбуватиметься через три порти: "Одеса", "Південний" та "Чорноморськ", але в майбутньому, сподіваємося, можемо і розширити їх. Всі рекомендації морських сил, збройних сил повинні бути дотримані. Є безпечні коридори, маршрути, які ми розробили спільно з військовими, і по цих маршрутах будуть проходити всі цивільні судна. Ми будемо продавати зерно всім. І всі судна, які вільно можуть дотримуватися цих рекомендацій, можуть заходити до нас.

Читайте також

Путін зробив заяву про експорт українського зерна Чорним морем

Дотримання безпекових правил контролюватиме моніторингова група під егідою ООН, яка буде перебувати в Стамбулі.

Жодних російських суден в наших акваторіях не повинно бути. Ми не довіряємо їм. Навіть якщо вони підпишуть угоду з ООН. Це країна-агресор, і поки вони не відійдуть до своїх кордонів, їм довіряти не можна. Але стосовно цих коридорів, ми розробили механізм, де жодного контролю цих суден в морі не буде. Буде тільки моніторингова група працювати зі своїм мандатом, і вони будуть лише перевіряти, щоб в цих суднах не було озброєння.

На переговорах у Стамбулі 13 липня Туреччина, Росія, Україна й ООН домовились про створення координаційного центру експорту зерна. Цього тижня делегації мають підписати документ щодо створення "зернового коридору". 

По материалам: Подробности