itemscope itemtype=’http://schema.org/ImageObject
Жорсткий карантин в Україні спрацює лише за трьох умов - Ляшко

У п'ятницю, 11 грудня, під час соціально-політичного ток-шоу на телеканалі "Інтер" "МИР чи ВІЙНА", головний державний санітарний лікар України розповів про три ключові обмеження під час жорсткого карантину.

"Я хотів би наголосити, жодна річ не допоможе, якщо не дотримуватись того, що прописується в протиепідемічних обмеженнях. Тому і сьогодні, я б сказав, є три ключові речі, які потрібно дотримуватись усім без виключення: соціальна дистанція, носіння маски, яка прикриває рот і ніс та чисті руки. Після цього ми говоримо про інші обмеження, які повинні виключити додаткові соціальні контакти", – зазначив головний санітарний лікар.

Крім того, Ляшко зауважив: "Коли ми говорили про те, що потрібно вводити більш жорстікіші карантинні обмеження в Україні, ми провели безліч дискусій з бізнесом, опитування людей, мерів, голів обласних державних адміністрацій. Ключові речі, які при цьому розглядались: зростання кількості випадків коронавірусу, колапс системи охорони здоров'я, в першу чергу, екстреної медичної допомоги, потім наявність ліжок, щоб можна було госпіталізувати хворих і наявність ліжок з киснем".

Ляшко додав, що тільки після опитувань та дискусій вирішувалось, коли доцільніше буде вводити карантин, щоб він не повпливав на економіку країни і мав гарний результат для системи охорони здоров'я.

"Всі ці цифри зможуть спрацювати тільки тоді, коли в нас будуть дотримуватись карантинних обмежень.  Коронавірус – нова хвороба і жодна модель прогностична, яка є в світі не спрацювала на 100%. Тому ми можемо прогнозувати наперед тільки знаючи, як себе поводять грип і грипоподібні захворювання в осінньо-зимовий період. А вони значно зростають в нас наприкінці січня з піком у середині лютого", – зазначив Ляшко.

Головний санітарний лікар розповідає: "Ми і так знаємо, що з 1 по 7 (січня – ред.) мобільність населення в нашій країні зменшується… Нам треба зробити якомога менше навантаження на систему охорони здоров'я і закликати суспільство підтримати медиків і дотримуватись усіх норм".