itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Якщо Захід не дасть гроші, можливі затримки пенсій та зарплат

У випадку, якщо Євросоюз і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року, можливо, Україні доведеться відкласти виплату пенсій та зарплат державним службовцям.

Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка та міністерка економіки Юлія Свириденко у своєму коментарі для Financial Times.

За її словами, дефіцит зовнішньої підтримки може веде українську економіку назад до режиму "виживання" після того, як вона почала відновлення у 2023 році зі зростанням валового внутрішнього продукту, яке, за оцінками МВФ, складає 4,5%.

Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам це потрібно терміново, – сказала Свириденко.

Financial Times повідомляє, що уряд України зараз активно збирає кошти для виплати зарплат і пенсій, оскільки обіцяне фінансування від союзників не надійшло. За даними видання, наступного року Україні необхідно здобути 37 мільярдів доларів зовнішньої підтримки.

Видання відзначає, що наразі запит президента США Джо Байдена на 60 млрд доларів знаходиться у "глухому куті" в Конгресі, а пакет підтримки ЄС на 50 млрд євро заблокований через вето Угорщини. Лідери ЄС планують зустрітися 1 лютого для подолання опозиції Угорщини, але також розглядають альтернативні плани для направлення 20 мільярдів євро Києву обходом Будапешта.

Юлія Свириденко висловила надію, що ЄС схвалить підтримку в лютому та надасть кошти до кінця березня. Однак вона також зауважила, що цього буде недостатньо.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України не знає, де взяти гроші на проведення додаткової мобілізації, адже бюджет країни виснажений. Відомство очікує від Міноборони та Генштабу ЗСУ пропозицій щодо покриття видатків на призов півмільйона людей до війська. 

По материалам: Подробности