itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Військовий облік жінок з жовтня: кого це стосується

Починаючи з 1 жовтня, деякі категорії жінок мають обов'язок вступити на військовий облік. Ця ініціатива стосується жінок з медичною освітою. Про це було оголошено Сухопутними військами ЗСУ у Facebook.

Зауважимо, що 7 жовтня 2022 року парламент прийняв закон, яким встановлено можливість вступу жінок певних професій на військовий облік за їхньою власним бажанням.

Хто обов'язково має прийти у військкомат

Починаючи з 1 жовтня, обов'язок вступити на військовий облік буде розповсюджено на всіх жінок-медиків, включаючи лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок, фармацевтів, незалежно від віку (від 18 до 60 років). Спеціальність враховується як за освітнім дипломом, так і за місцем роботи.

Інші жінки, які мають професійну спрямованість, споріднену до військових професій, можуть також вступити на військовий облік за власним бажанням. Перелік спеціальностей доступний за посиланням.

Як стати на облік

Військовий облік жінок з жовтня: кого це стосується

При зверненні жінки до військкомату, розпочинається процес оформлення її особової справи. Після цього вона направляється на медичну комісію, де вирішується питання про її придатність до військової служби.

Важливо зауважити, що вагітні жінки не зобов'язані вступати на військовий облік.

Окрім цього, винятком є:

  • жінки-медики, які виховують дітей самостійно,
  • мають троє або більше неповнолітніх дітей,
  • виховують дитину з інвалідністю,
  • а також у випадку, коли їхній чоловік служить в Збройних Силах України.

Обов'язки для жінок на військовому обліку

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт, пов'язаних із забезпеченням оборони держави у воєнний період. Ці жінки зобов'язані виконувати свої військові обов'язки на рівних умовах з чоловіками, оскільки законодавство не робить розрізнення між військовозобов'язаними жінками і чоловіками.

Покарання за ухилення

Жінки-медики, які відмовляться вступати на військовий облік, можуть бути оштрафовані у розмірі від 850 до 1700 гривень.

По материалам: Подробности