itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Подорожчає вода та світло: що буде з тарифами в Україні з 1 червня

Тарифи на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) можуть зрости найближчим часом, і українців до цього поступово готують.

Ціни на воду в Україні з 1 червня 

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) намагалася ще у 2022 році встановити нові розцінки з 1 січня 2023 року для 32 водоканалів, але у результаті вирішила повернутися до цього питання навесні.

Рішення комісії очікувалося у березні, коли опрацьовувалась можливість підвищення у два етапи з 1 квітня та з 1 липня. На практиці це означало б, що для мешканців Києва ціни могли піднятися з 30,38 гривень за кубометр (з ПДВ) до 34,5 гривень і до 39,3 гривень відповідно.

Питання щодо підвищення цін на воду для населення стоїть на порядку денному НКРЕКП на 31 травня. У самій Нацкомісії кажуть, що з 1 червня мають намір привести тарифи до економічно обґрунтованого рівня, пише "РБК-України". 

Ціни на газ з 1 червня 

Щодо цін на газ для населення в Україні діє тарифний мораторій. Відповідно до закону, під час воєнного страну кового стану та протягом 6 місяців після його скасування тарифи на газ, тепло та гарячу воду не підлягають підвищенню.

Більшість українців – близько 98% споживачів – одержують газ від державного "Нафтогазу". Для них діє тариф на рівні 7,96 гривні за кубометр. У решти постачальників ціни коливаються від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр.

Ціни на світло з 1 червня 

На ринку електричної енергії в Україні діє механізм спеціальних зобов'язань. Через це для побутових споживачів діють такі тарифи:

  • 1,44 гривні за кВт*год, якщо споживається менше 250 кВт*год на місяць
  • 1,68 гривень за кВт*год, якщо споживається понад 250 кВт*год на місяць

Однак в уряді тривають дискусії щодо перегляду.

Серед варіантів – підвищення до 2,40 та 2,80 гривень за кВт*год. Хоча остаточного рішення тут також немає, і питання ще не закрите.

Нацкомісія на засіданні 23 травня підняла тарифи на розподіл електричної енергії для більшості операторів (обленерго). Залежно від класу напруги вони збільшаться на 7-34%. З липня ціни піднімуться в середньому ще на 23%.

 

По материалам: Подробности