За яким принципом проведуть перерахунок пенсій у квітні

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що у березні відбулася індексація пенсій, а у квітні запланований перерахунок пенсійних виплат для працюючих пенсіонерів. Про це пише видання "На пенсії".

Уквітні буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, з урахуванням збільшеного трудового стажу.

Таке підвищення торкнеться близько 600 тисяч українців. Додаткові доплати за віком, запровадження яких свого часу ініціював Президент України Володимир Зеленський, також залишаються чинними.

В Україні продовжують працювати 2,7 млн осіб із 10,7 млн пенсіонерів загалом. Але підвищення торкнеться лише 600 тисяч українців, які продовжують працювати.

Перерахунок пенсії проведуть для осіб які після призначення/попереднього перерахунку продовжували працювати і на 1 березня 2023 року здобули право на проведення перерахунку, (тобто або набули 24 місяці страхового стажу, або пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку).

Процедура перерахунку пенсійних виплат проходить планово, на це передбачені кошти у бюджеті України. Пенсіонерам не потрібно звертатися до Пенсійного фонду України (ПФУ) для проведення перерахунку. Процедура відбувається повністю автоматично.

Підвищується лише розрахунковий розмір виплат без урахування надбавок та додаткових доплат. Чим вищою була зарплата, тим більшими будуть пенсійні виплати після перерахунку.

Оскільки ПФУ отримує статистику із запізненням, тому прибавка до пенсії фактично буде нарахована із запізненням. Недоотримана сума буде включена до наступних пенсійних виплат.

По материалам: Подробности