itemscope itemtype=”http://schema.org/ImageObject”>
Швейцарія утилізує 60 справних ЗРК Rapier, замість того щоб передати їх Україні - ЗМІ

Швейцарія утилізує справні зенітно-ракетні комплекси Rapier, які потрібні Україні для відбиття російській агресії. Про це повідомляє NZZ.

За даними Міноборони Швейцарії, армія країни має на озброєнні 60 зенітно-ракетних комплексів Rapier – перша партія ЗРК вже знищена, на черзі ще три.

Швейцарська армія закупила британські системи "Рапіра" у 1980-х роках.

У 2007 році федеральний уряд Швейцарії модернізував системи, армія закупила 2000 сучасних керованих ракет – їх теж утилізують, оскільки наприкінці 2022 року Швейцарія вивела ЗРК Rapier з експлуатації.

Зазначається, що ці системи та ракети старі, але не повністю застаріли, тож їх можна було б використовувати проти цілей, що низько летять, таких як безпілотники, винищувачі чи вертольоти. 

Читайте також

Швейцарія приєдналася до дев'ятого пакету санкцій ЄС та до стелі нафтових цін

ЗРК Rapier – система британського виробництва. Саме тому до ракет застосовують інші правила, ніж до зброї швейцарського виробництва. Відповідно до рішення Федеральної ради від 2006 року, іноземні системи, виведені з експлуатації, мають бути без умов продані до країни-виробника. Водночас Швейцарія не надсилала Великій Британії запит щодо повернення їй ЗРК Rapier.

Цей особливий режим для списаного іноземного озброєння поширювався і на німецькі танки Leopard. У 2010 році Швейцарія повернула ФРН понад 40 "Леопардів" без жодних умов.

У виданні NZZ зазначають, що у найближчі роки Швейцарія має вивести з експлуатації багато іноземних систем озброєння. Зокрема 248 американських бойових машин піхоти М113 та понад 100 артилерійських гармат М109. 

Читайте також

Швейцарія відмовилась лікувати поранених українських бійців

Раніше Швейцарія відмовлялася давати дозвіл на постачання Україні снарядів до зеніток Gepard.

По материалам: Подробности