УПЦ МП виселяють з Києво-Печерської лаври - Ткаченко

Національний заповідник "Києво-Печерська Лавра" розриває договір з Українською православною церквою (Московський патріархат) про використання Нижньої Лаври. Про це повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко.

Договір безоплатного користування УПЦ Києво-Печерської Лаври розривається з 29 березня 2023 року. Це стосується усіх приміщень, які орендує УПЦ в Лаврі.

 

Сьогодні, 10.03.2023 року, Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» направив Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (Чоловічому монастирю) УПЦ попередження про розірвання Договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

Глава Мінкульту стверджує, що таке попередження обґрунтоване висновками Міжвідомчої робочої групи, яка під час своєї роботи встановила порушення Монастирем умов Договору щодо використання державного майна.

Підстава – зафіксовані порушення умов користування державним майном. МКІП цю позицію підтвердив відповідним листом. Відповідно до визначеної правовим полем процедури, від завтра працюватимуть робочі групи, утворені Заповідником, з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд.

Керівництво Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" надіслало лист на адресу Києво-Печерської Лаври з вимогою виселитися з обителі до 29 березня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

УПЦ МП виселяють з Києво-Печерської лаври - Ткаченко

У своєму попередженні "Києво-Печерська лавра" посилається на указ президента України Володимира Зеленського, який у грудні 2022 року ввів у дію рішення РНБО "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій". Цей документ, серед іншого, передбачає введення персональних санкцій проти представників релігійних організацій, пов'язаних з рф.

Коментуючи попередження, представник УПЦ заявив, що церква не може виселитися з монастиря, "оскільки для цього немає жодних юридичних обґрунтувань".

Тож, єдиною підставою для відселення монахів з православної святині є лише забаганка чиновників з Мінкульту, так само як це було і за радянської влади у 60-х роках минулого століття.

Нагадаємо, на початку січня Трапезну церкву та Успенський собор, який є головним храмом Києво-Печерської лаври, забрали з користування УПЦ МП та повернули державі. 

По материалам: Подробности